BDO toppar transaktionsrankning

”Räntan kan komma att påverka markanden negativt.”

Ander Björklund

BDO var rådgivare för 25 företagstransaktioner som involverade nordiska small cap-bolag i fjol. Byrån var därmed den mest aktiva finansiella rådgivaren i segmentet, enligt Thomson Reuters årliga ranking. BDO:s transaktionsteam behåller förstaplatsen i segmentet från året dessförinnan.

“Årets topplacering visar att vi stärkt vår position som finansiella rådgivare vid företagsaffärer ytterligare. Vi har ett väl sammansatt team och är mycket glada över det förtroende som våra kunder visar”, säger Anders Björklund i ett pressmeddelande. Han är affärsområdeschef för rådgivning på BDO i Sverige.

Tvåa på listan är PwC med 15 affärer, även KPMG kvalar in på topp 5-listan med 9 småbolagsaffärer.

Ander Björklund beskriver den nordiska marknaden som stark, med låga räntor som utgör ett bra klimat för företagsaffärer.

“På sikt kommer troligen räntorna att stiga och med det kommer sannolikt också en lite svagare marknad. Men vår bedömning är att räntenivån som tidigast kommer att påverka negativt om 6-12 månader”, säger Ander Björklund.

När det gäller större företagstransaktioner, med bolag värda 50 miljoner dollar eller mer, toppas rådgivarlistan av investmentbanker som Goldman Sachs och Morgan Stanley.

Världens största företagsaffärer i fjol, enligt Thomson Reuters, var Broadcoms köp av Qualcomm (förväntat förvärv), CVS Healths köp av Aetna (pågående) samt Walt Disneys köp av 21st Century Fox (pågående). En svensk affär finns med på plats 13. Det är SCA:s avknoppning av Essity till aktieägarna.

Rådgivarrankning 2017

Affärer som involverar nordiska bolag värda under 50 miljoner USD

Rankning

Rådgivare

Antal affärer

1

BDO

25

2

PricewaterhouseCoopers

15

3

IMAP

13

4

Oaklins

10

5

KPMG

9

6*

Carnegie

6

6*

Livingstone Partners

6

6*

Stella EOC

6

10*

BCMS Corporate Ltd

5

10*

Clearwater International

5

Källa: Thomson Reuters

Finwire

[email protected]