Mjukvaran knäckfråga i Freedoms byråbygge
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Det börjar bli trångt bland de tillväxthungriga redovisningskoncerner som drar i svenska byråer. Revisionsvärldens läsare känner redan till aktörer som norska VIEW Ledger och ECIT, finländska Talenom och Balanco Accounting samt svenska Klara Consulting, som är namnet på det sammanslagna KlaraPapper och MPC Consulting.
Nu skapar entreprenören Antti Antonov, uppbackad av private equity-bolaget MVI, en ny redovisningskoncern med det udda namnet Freedom Holding. De fem grundarbyråerna bakom Freedom Holding känner säkert idag att de har inflytande och är med och bygger något nytt. Frågan är hur det känns om ett år när koncernen gissningsvis är dubbelt så stor. Det är MVI som sist och slutligen har makten. Freedom siktar på att inom några år omsätta 300-400 Mkr, vilket skulle innebära en förvärvstakt allra minst i paritet med de nyss nämnda koncernernas.
Kommer det att lyckas?
Antonov och MVI trycker i intervjuerna i Revisionsvärlden på:
1) Att de vill ha de förvärvade byråerna ”med på resan” och betalar med en mix av kontanter och aktier i Freedom. Säljarna ska inte vilja “casha hem”. Flera av de andra växande redovisningskoncernerna har samma tänk.
2) Freedom har ett eget redovisningsprogram, det av Antti Antonov utvecklade Bflow, som (i alla fall i Antonovs vision) kommer att användas inom koncernen. Inte heller detta är unikt. Talenom har det egna redovisningsprogrammet KontoKalle (på finska TiliJaska).
Freedom kan ses som ett gäng byråer som vill slippa betala programvaruavgifter till Visma och Fortnox och därför bygger ett eget program, med pengar från MVI.
Men man kan också se Freedom som en programvarumakare (vd:n Antonov) som vill utveckla och finna användare till sitt program. Med detta synsätt blir Freedom tämligen unikt. Andra byråer som utvecklat egna redovisningsprogram (PE Accounting, Wint, Wrebit) har valt att växa organiskt. En lite haltande parallell är när bokslutsprogrammet Agoy (utvecklat på Stockholmsbyrån Falköga) tog in bland annat Dillon (Malmöbyrå som nu går in i Freedom) som delägare, det var innan Fortnox gick in som storägare i Agoy.
Jag har varken testat KontoKalle eller Bflow, men gissar att programmen funkar för små kunder och att de kommer att ha svårt att hålla jämna steg med exempelvis Fortnox och Visma.
Kanske blir inställningen till mjukvaran avgörande för de små byråer som överväger att kroka arm med en växande redovisningskoncern. Den som gillar eller accepterar Fortnox/Visma väljer en aktör som förlitar sig på standardmjukvara. Den som irriterar sig på mjukvarujättarna (det kan gälla licenskostnader, modeller för provisioner och kick-back eller hur lyhörda de är inom utveckling) väljer en koncern som utvecklat ett eget program.
Martin Hammarström
Chefredaktör
Läs även:
Ny redovisningskoncern backas av riskkapitalbolag
“Alla kunder i samma system, utan att det kostar skjortan”
Nya redovisningskoncernen Freedom Holdings huvudägare i intervju