Ägaren till Wint och Mr Shoebox dumpar riskkapitalportfölj

Lena Apler: ”Aktiemarknaden har svårt att analysera Collector Ventures".

Lena Apler

Bokföringstjänsterna Wint och Mr Shoebox får delvis ny ägarbild. Nischbanken Collector säljer hela sin riskkapitalportfölj Collector Ventures, som deläger Wint, Mr Shoebox och dussintals andra startupbolag. Beskedet gavs på tisdagen i samband med att Collector annonserade att man tar en kreditsmäll på 800 miljoner kronor, skriver ner sina it-tillgångar med 150 miljoner kronor och gör en garanterad företrädesemission på 1 miljard kronor för att stärka bolagets kapitalbas. Det står även klart att it-investeraren Lena Apler släpper ordförandeklubban i nischbanken hon grundade 1999. Ny ordförande blir storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin, enligt ett pressmeddelande.
Aktien rasar på börsen efter nyheterna. På tisdagen vid lunchtid var aktien ned cirka 20 procent.

”Aktiemarknaden har svårt att analysera Collector Ventures och det är svårt att vara transparenta när man ska redovisa värdet. Innehavet har belastat Collectors aktiekurs och då kanske det är bättre att renodla”, säger Lena Apler till Di Digital.

“Det kan hända att någon vill köpa hela portföljen eller kanske någon del. Det blir nästa steg … Vi ska inte paniksälja något”, säger Erik Selin till Realtid.

Collector har plöjt ned 230-240 miljoner kronor i sina venture-investeringar. Lena Apler vill inte uttala sig om värdet på portföljen idag, men tror det är högre än investerat belopp.

”Flera av bolagen har tagit in pengar till högre värderingar efter våra investeringar”, sa hon under tisdagen.

Läs även intervjun med Collector Ventures-chefen Magnus Lenngren.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se