24SevenOffice startar riskkapitalbolag

Affärssystemet 24SevenOffice drar igång 247Ventures, ett riskkapitalbolag som ska göra investeringar nyetablerade teknikföretag. 247Ventures har redan gjort två investeringar; dels i Tidbit, ett norskt bolag som utvecklat en programvara för restauranger samt i Subtrackr, som jobbar med att automatisering för verksamheter som bygger på prenumerationer eller återkommande kontrakt. Även Subtrackr är norskt.

24SevenOffice har redan tidigare investerat i en rad programvarubolag, bland annat visualiseringsverktyg Smartbob, inkasso-mjukvaran Oflow och HR-verktyget Innomate.

Ni förvärvar ju redan för fullt, varför behövs ett eget riskkapitalbolag?

”I de förvärv 24SevenOffice gjort hittills har vi köpt kontrollposter i de förvärvade bolagen. I 247 Ventures kommer vi ta en ägarandel som motsvarar upp till 20 procent av bolagen. Vi blir ett komplement till M&A-avdelningen”, säger Andreas Näslund, som kommer att ansvara för riskkapitalverksamheten i Sverige.

Han kommer att jobba nära Ståle Risa, tidigare vd för 24SevenOffice och idag styrelseledamot. Enligt Andreas Näslund vill 247Ventures inte bara bidra med kapital i sina investeringar utan även kunnande, erfarenhet, nätverk och annat som kan hjälpa portföljbolagen att utvecklas.

Konkurrenter som Visma, Fortnox och Björn Lundén är också ute och förvärvar programvaruföretag. Är det hård konkurrens om objekten?

”Visst ser vi att det är många ute på marknaden, men det finns många fall där grundarna ännu inte är beredda att släppa kontrollen över sina företag. Där tror vi att 247Ventures kan vara ett bra alternativ för dem”, säger Andreas Näslund.

Kommer ni att söka efter förvärv även i Sverige?

”Absolut, det finns många intressanta bolag både i Sverige, Norge men även i andra länder”, säger Andreas Näslund.

Martin Hammarström

[email protected]