Varning och sanktionsavgift för PwC-revisor

DN när Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen.

Revisorsinspektionen (RI) varnar en revisor från PwC på grund av bristande åtgärder vid kundkännedom och riskbedömning. Revisorn hade i uppdrag att revidera en stiftelse som främjar kurdisk kultur. Ekobrottsmyndigheten genomförde för flera år sedan ett tillslag mot stiftelsen, som bedrev tv-sändningar riktade till kurder runt om i världen. I samband med tillslaget uppmärksammades RI på bristerna i revisorns arbete.

Revisorn hävdade att hon hade genomfört grundläggande identitetskontroller och kundkännedomsåtgärder, men hon kunde inte presentera tillfredsställande underlag för detta. För två av de fyra granskade räkenskapsåren hade hon dokumenterat kundkännedomsåtgärder, men dessa var begränsade till en kort checklista som huvudsakligen omfattade frågor om verklig huvudman och politiskt exponerade personer (PEP). Det saknades detaljer om de inhämtade uppgifterna och de bedömningar som gjordes baserat på checklistan

“Hennes minnesbild är att identitetskontrollerna som gjordes år 2017 blev dokumenterade i en manuell akt men hon har inte kunnat återfinna denna. Eftersom styrelsen under de följande åren hade samma ledamöter, gjordes det inte några uppföljande identitetskontroller”, uppger RI i sin utredning.

RI framhöll att det fanns en förhöjd risk för penningtvätt, eftersom en stor del av stiftelsens intäkter kom från gåvor och bidrag. Detta borde ha lett till en djupare granskning av kundkännedomen. Revisorn misslyckades även med att skapa en kundriskprofil för något av räkenskapsåren, vilket ytterligare undergrävde hennes förståelse för stiftelsens verksamhet och de tillhörande riskerna.

Vidare fann RI att revisorns granskning av stiftelsens intäkter samt redovisning av råvaror och förnödenheter var otillräcklig under samtliga granskade räkenskapsår. Hon hade till exempel försummat att inhämta engagemangsbesked från stiftelsens bank, vilket innebar att hon saknade tillräcklig grund för att styrka stiftelsens resultat- och balansräkningar.

“Revisorsinspektionen bedömer att revisorn inte för något av räkenskapsåren utförde en tillräcklig granskning av insamlingsstiftelsens kostnader för råvaror och förnödenheter”, skriver RI i sin utredning.

På grund av de omfattande bristerna i revisorns revisionsverksamhet, särskilt på penningtvättsområdet, har RI beslutat att ge henne en varning i enlighet med revisorslagen. De har även valt att ge henne en sanktionsavgift på 60 000 kronor med hänsyn till allvaret i överträdelsen och den potentiella risken för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Läs hela ärendet här: Dnr 2022-1895

Jonas Karanta

[email protected]