”Risk att kostnader flyttas över från universitetet till byrån”

RI:s förslag på ändrade utbildningskrav för auktorisation sprider oro.

Het paneldiskussion i Stockholm kring RI:s förslag.

Revisorsinspektionen (RI) har stort stöd i branschen för sina idéer att mildra de formella utbildningskraven för att bli auktoriserad revisor, men viss oro finns hos mindre byråer. Det framgick av ett seminarium som arrangerades av myndigheten på måndagen.

RI föreslår att dagens krav att auktoriserade revisorer måste vara företagsekonomer slopas. I stället föreslås att en auktoriserad revisor ska ha minst kandidatexamen. En rad specialiserade redovisningskurser kommer fortfarande att krävas, exempelvis internredovisning, ekonomistyrning och redovisningsteori.

Tanken med RI-förslaget är att göra det enklare för icke-ekonomer att bli revisor. Det skulle bli möjligt för personer med examen inom juridik eller it att efter ett antal högskolekurser växla över till revision mitt i karriären.

”Det handlar inte om att sänka ribban. Det handlar om att kompetensbasen behöver breddas. Vi har en kraftigt minskande revisorskår. För tio år sedan hade vi 4000 kvalificerade revisorer, idag är siffran 3300. Trenden är vikande”, säger RI:s chef Per Johansson.

Inga akademiska betyg i handelsrätt ska krävas för auktoriserade revisorer enligt förslaget. Kunskaper i handelsrätt ska fortfarande krävas i revisorsexamen, men dessa kan läsas in på annat sätt, exempelvis på byrån eller på privata institut.

I den panel som diskuterade RI:s förslag hördes rätt få invändningar. Regeländringarna skulle öka antalet personer möjliga att anställa. Samtidigt ökar kravet på revisionsbyråerna att sätta sig in i vad nyutexaminerade faktiskt kan och vilka extra kurser man eventuellt måste bekosta.

”Det finns risk att vissa kostnader flyttas över från universitetet till byrån, men byrån har ändå valet att bara anställa den som har läst vissa kurser. Den mindre byrån har kanske mindre möjligheter än de stora att ta dessa kostnader”, säger Oscar Westerlund, auktoriserad revisor på Finnhammars.

Han är dock tveksam till att ta bort kravet på att en revisor måste ha en examen i företagsekonomi.

”Att avskaffa kraven på juridik och beskattningsrätt är positivt, även om vissa byråer kanske kommer kanske att kräva detta även i framtiden. Dock tror jag att man förväntar sig att en revisor har en kandidatexamen i företagsekonomi i botten”, säger Oscar Westerlund.

Birgitta Lööf, affärsområdeschef för revision på Deloitte, var mindre oroad över att ta bort kravet på företagsekonomi.

”Detta är ingen dramatisk förändring, förslagen är i rätt riktning. Den akademiska utbildningen kommer även fortsatt att vara väldigt viktig för oss. Det positiva med förslaget är att en ny talangpool öppnas upp. Vi får in personer med andra kompetenser och kommer att utbilda våra anställda så att de klarar provet”, säger Birgitta Lööf.

Hon pekar på att de stora byråerna redan idag har omfattade utbildningsprogram för revisorerna. Vi återutbildar många av våra anställda, samma kurser som de läst på universitetet läser de igen hos oss med praktisk tillämpning”, säger Lööf.

Hon betonade att särskilt de stora byråerna är mitt uppe i ett teknikskifte.

”It-miljön blir mer robust. Revisionen flyttar in i bolagens system. Vi behöver inte längre göra urval, vi kan granska samtliga transaktioner. Allt detta innebär att vi kommer att behöva ytterligare kompetens inom dataanalys”, säger Birgitta Lööf.

 RI:s förslag i sammanfattning

Kandidatexamen

Teoretisk & praktisk

Prov

Obligatoriska ämnen som ska studerats på högskola eller universitet: Den praktiska utbildningen ska pågå under tre år. Vid prov prövas kunskaper inom ämnena 1-10, kolumn A och B.
1. allmän redovisningsteori och redovisningsprinciper, Kompletterande teoretisk utbildning inom nedanstående ämnesområden ska genomföras av revisionsföretagen eller FAR och följa ett utbildningsprogram som har godkänts av RI. Därutöver prövas kunskaper inom följande ämnen i den mån de är relevanta för revision:
2. rättsliga krav och standarder rörande upprättande av årsredovisning och koncernredovisning, Ämnena kan alternativt studeras på högskola eller universitet. 11. Informationsteknik och datorsystem
3. internationella redovisningsstandarder, 6. riskhantering och intern kontroll, 12. associationsrätt och företagsstyrning,
4. räkenskapsanalys, och 7. räkenskaps- och förvaltningsrevision samt yrkeskunnande, 13. lagstiftning om konkurs och obestånd samt förmögenhetsbrott,
5. intern redovisning och ekonomistyrning. 8. rättsliga krav och yrkesregler rörande lagstadgad revision och lagstadgade revisorer, 14. beskattningsrätt,
9. internationella revisionsstandarder, och 15. civil- och handelsrätt,
10. yrkesetik och oberoende. 16. arbetsrätt och lagstiftning om social trygghet,
17. organisationslära och nationalekonomi,
18. matematik och statistik,
19. grundprinciper för ekonomisk förvaltning av företag.

Källa: DEN FRAMTIDA REVISIONEN. Framtida utbildningskrav för kvalificerade revisorer

Martin Hammarström

[email protected]