Grant Thornton växer med 5 procent
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Grant Thornton omsatte knappt 1,6 miljarder kronor under det brutna räkenskapsår som slutade den 30 april i år. Det är en ökning med fem procent, vilket innebär oförändrad ökningstakt jämfört med förra räkenskapsåret. Bolaget skriver att coronakrisen har haft en ”begränsad effekt” på det finansiella utfallet.
”Vi stod starka när vi gick in i Corona-situationen. I skrivande stund är det för tidigt att säga vad krisen kommer medföra, men konstateras kan att vi inte helt uppnår årets tillväxtmål, och att effekterna främst syns inom rådgivningsintensiv verksamhet. Tillväxten landade på 4,7 procent vilket vi ändå är nöjda med, men självklart hade vi velat nå ännu högre, särskilt i storstadsregionerna. Nämnas ska att tagna investeringarna har varit till nytta, och särskilt då satsningarna på teknik”, skriver vd Anna Johnson i års- och hållbarhetsredovisningen.
Rörelseresultatet minskade något till 205 Mkr, vilket innebär en rörelsemarginal på 13 procent. Det är en procentenhet lägre än de två senaste räkenskapsåren.
Vinsten för räkenskapsåret uppgår till 157 Mkr och av styrelsens förslag till disposition framgår att hela de utdelningsbara vinstmedlen på 160 Mkr överförs i ny räkning. Ingen utdelning till de 144 delägarna alltså, i alla fall inte nu i sommar. I fjol delade Grant Thornton ut 158 Mkr till delägarna.
“Att föreslå utdelning eller inte ligger på styrelsen och i det här fallet har de bedömt att det är klokt att avstå utdelning innan de affärsmässiga konsekvenserna av corona har klarnat”, skriver Grant Thorntons presschef Emma Berggren till Revisionsvärlden.
Om det blir utdelning senare i år är inte beslutat. Emma Berggren uppger att byrån vid ett par tillfällen tidigare slopat eller skjutit upp utdelning, t.ex. inför domen i Kraft & Kultur-målet. Där stämdes Grant Thornton på 1,8 miljarder kronor, men vann sedan tvisten.
I årsredovisningen skriver byrån i bolagsstyrningsavsnittet att “Corona kommer att påverka oss främst genom ökade kreditrisker och minskad volym inom några av våra tjänsteområden”.
Byrån rapporterar även jämställdheten i partnergruppen. Idag är 33 procent av delägarna kvinnor. Under 2017/18 var siffran 29 procent. Nästa är målet att ha minst 40 procent kvinnor bland delägarna.