KPMG:s rådgivningsdel fortsätter att dra
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
KPMG:s rådgivningsdel är väsentligt större än revisionsverksamheten. Det framgår av KPMG:s bokslut för det brutna räkenskapsår som slutade den 30 september i fjol. Revision inklusive ”ekonomiservice” omsatte 1,33 miljarder kronor. Med hjälp av information som gavs i samband med Aspiaaffären kan man sluta sig till att revision utgör cirka 1 miljard kronor. Rådgivningsdelen omsatte under samma period 1,20 miljarder kronor.
Inklusive redovisningsverksamheten uppvisar KPMG en omsättning på 2,54 miljarder kronor under räkenskapsåret, en ökning med 6 procent. Revision inklusive ekonomiservice ökade med 2,1 procent och rådgivning med 11,5 procent. Rådgivningsdelen fortsätter alltså att vara draglok.
”Utsikterna för marknaden inom advisory är goda”, skriver KPMG i bokslutet.
Av bokslutet framgår även att KPMG gjorde en reavinst på 337 Mkr när verksamheten inom redovisning och löneadministration i september i fjol såldes till Aspiakoncernen. Reavinsten bidrar starkt till årets vinst som landar på 504 Mkr. Hela 500 Mkr delas ut till ägarbolaget för KPMG:s cirka 100 partners. Utdelningen blir alltså cirka 5 Mkr per delägare. Det kan jämföras med utdelningen ett år tidigare på 183 Mkr.
Genom bokslutet går det också att räkna ut att Aspiakoncernen betalade just 337 Mkr för redovisningsverksamheten, som alltså omsatte cirka 300 Mkr/år. Priset kan jämföras med att PwC fick 1,6 miljarder kronor för det som idag heter Aspia, och som då omsatte 1 miljard kronor. Det är ännu inte kännt exakt hur mycket Altor betalade för 75 procent av LRF Konsult, men Revisionsvärlden har tidigare uppskattat att affären gjordes till värderingen cirka 500 Mkr för hela LRF Konsult. Säkert är att LRF Konsult värderades väsentligt lägre än PwC:s och KPMG:s redovinsingsdelar, i förhållande till omsättningen. LRF Konsult har ju inte vuxit särskilt.
KPMG-koncernen har en mycket svag tillväxt när det gäller personalstyrkan. I samband med Aspiaaffären försvann 273 medarbetare. Kvar var 1377 medarbetare, vilket innebär att den organiska tillväxten (Aspiaaffären borträknad) endast var fyra personer på ett år. Ändå ökar personalkostnaderna med 65 Mkr. Bland annat satsade KPMG 160 000 timmar på att vidareutbilda medarbetarna något mer än föregående år.
Rörelseresultatet minskade med 10 Mkr till 218 Mkr. Byrån ser ändå en förbättrad lönsamhet i den underliggande affären.
”Om försäljningen (av redovisningsdelen, RV:s anm.) exkluderas ökade årets resultat med 15 procent jämfört med i fjol och med drygt 60 procent jämfört med för två år sedan”, skriver KPMG i bokslutet. Byrån skriver även att man arbetar hårt med att utveckla digitaliserade revisionstjänster. Utöver detta nämns satsningar bland annat inom finansiell legal rådgivning, technology och cyber security.