”Öppen för samarbete och vill titta framåt”

Lena Lind. Foto Tobias Ohls
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Lena Lind har bara varit vd för Srf konsulternas i fyra veckor när Revisionsvärlden träffar henne på mässan Ekonomi & Företag, där branschorganisationen har sin årsstämma.
”Det är jättekul att vara tillbaka i branschen”, säger hon energiskt.
Vilken är största överrakningen hittills?
”Att Srf konsulternas experter hanterat så mycket som 30 000 medlemsfrågor under en tioårsperiod. Det är imponerande vilken kunskap de har och vilken medlemsnytta de gör”, säger Lena Lind.
Lind var under några år i början av 2010-talet vd för den andra branschorganisationen FAR. Bland annat drev hon, tillsammans med dåvarande generalsekreterare Dan Brännström, i genom en fusion av tre olika FAR-bolag. Efter FAR har Lind haft flera andra vd-jobb och kommer närmast från Brandskyddsföreningen.
Periodvis har Srf konsulterna och FAR samarbetat och till och med diskuterat samgående, men sedan några år verkar utbytet begränsat. År 2017 bröts samarbetet kring auktorisationen av redovisningskonsulter och sedan dess finns två parallella standarder (Reko och Rex) och branschorganisationerna har två parallella organisationer för utbildning, examination och kvalitetskontroll. År 2018 sa FAR:s dåvarande ordförande Johan Rippe kaxigt i den egna medlemstidningen Balans att FAR ”har ett bättre erbjudande än Srf”, vilket fick Srf konsulternas dåvarande ordförande Katarina Klingspor att gå till motangrepp och hävda att Srf konsulterna var ”mer progressivt och framtidsorienterat” och att FAR borde fokusera på revisorer.
Lena Lind anser att Srf Konsulterna och FAR – trots att de delvis riktar sig till olika målgrupper – har många likheter.
”Vi driver många opinionsfrågor som är gemensamma. Båda arbetar för att höja statusen för yrkesrollerna, det är viktigt inte minst för att det är kompetensbrist. Det är prioriterat att öka kunskapen om vad vi gör och vilken nytta näringsliv och samhälle har av våra professioner”, säger Lena Lind.
Hon anser heller inte att det skiljer så mycket mellan Rex och Reko.
Vill du verka för att slå ihop standarderna igen?
”Det är inte min fråga, men jag är öppen för samarbete och vill titta framåt. Det finns många arenor där vi kan jobba tillsammans. Det gäller exempelvis hållbarhetsredovisning och att motverka ekonomisk brottslighet”
Finns det mer Srf konsulterna och FAR kan göra ihop?
”Absolut, en viktig sak är att säkerställa att nya generationer hittar våra yrkesroller.”
”Varför behövs två branschorganisationer?
”Det är bra att det finns två starka organisationer som arbetar sida vid sida. Det finns inga hard feelings och det är mer som förenar än som skiljer oss, det kan jag säga som arbetat på båda organisationerna. Visst finns det områden där vi överlappar varandra, men FAR driver ju frågor kring revision som vi inte är inne i. Det gör att Srf konsulterna kan vara mer fokuserade på redovisning och lön.”
Srf konsulterna och FAR organiserar redovisnings- och lönekonsulter, revisorer, skattejurister och en rad olika typer av rådgivare. Tillhör alla samma bransch?
”Jag tycker att ordet bransch är svårt. Vi har flera yrkesroller, och de har dessutom breddats. Det är inte vattentäta skott mellan exempelvis redovisning, skatt och lön och rådgivning förekommer ju inom alla områden”
Auktorisationen av redovisningskonsulter infördes av Srf konsulterna redan 2006, som ett sätt att ”kvalitetssäkra branschen”. I över 15 år har branschorganisationen jobbat hårt för att få medlemmarna att auktorisera sig. I fjol breddades medlemskapet inom lön så att alla lönekonsulter kan bli medlemmar, auktoriserade och icke-auktoriserade. I år genomfördes motsvarande breddning inom redovisning.
Hur ser du på strategibytet?
”Det är oerhört viktigt att behålla auktorisationen och vi kommer fortsatt att utveckla den. Inte minst ur ett kundperspektiv så den som köper redovisnings- och lönetjänster ska veta vad hon eller han kan förvänta sig. Samtidigt finns det viktiga värden som Srf konsulterna kan ge även till dem som inte är auktoriserade. Där måste vi se till vad som är bra för samhället och näringslivet i stort. Därför känns det viktigt att inkludera.”
Vissa som kritiserat auktorisationen anser att auktorisationen fokuserar för hårt på själva redovisningen, som de tror att kunden och redovisningssystemen ska sköta i framtiden. Byrån ska snarare rigga och kanske övervaka systemen. Finns det viktiga frågor som rör automation och digitalisering som inte omfattas av Rex?
”Vi måste vara lyhörda för denna utveckling. Rollen förändras med automatisering. Det är därför vi jobbar med auktorisation av rådgivare. Detta är också en av anledningarna till att vi välkomnar icke-auktoriserade medlemmar, exempelvis personer som arbetar på ekonomiavdelningar och hos programvaruleverantörer.”
För 30 år sedan var det självklart att programvarubolaget var en leverantör till byrån. Småföretagaren visste sällan vilket redovisningsprogram som användes. Idag har programvaruföretaget ofta en egen relation till slutkunden. Vissa redovisningskonsulter fruktar att det bara är en tidsfråga innan programvaruföretaget tar över hela affären. Hur ser du på maktförhållandet mellan byråerna och programvaruleverantörer?
”Vi vill inte att våra medlemmar hamnar i knäet på programvarubolag. Srf konsulterna har många små medlemmar och vi ska föra deras talan, även gentemot leverantörer. Vi har gjort det tidigare och hittar vi nya frågor kommer vi att ta upp dem.”