Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Kunderna vill ha en byrå med lokal förankring”

Intervju

Kombibyrån Sporrong & Eriksson Revisionsbyrå i Kalmar har det senaste decenniet mer än fördubblats i storlek. Det senaste räkenskapsåret omsatte byrån nästan 28 Mkr, en ökning med 8 procent, vilket gör den till Årets tillväxtbyrå 2022 i Kalmar län. Revisionsvärlden ringde upp Per Eriksson, auktoriserad revisor och medgrundare.

Grattis till utmärkelsen. Hur gör ni för att växa så stadigt?

”Tack. Det korta svaret är att kunderna trivs. Jag tror att de vill ha en byrå med lokal förankring. Dessutom har vi relativt låg personalomsättning och försöker vara tillgängliga”, säger Per Eriksson.

Hur är konkurrensen i Kalmar?

”KPMG, Grant Thornton och PwC har försvunnit, så när det gäller revisionsbyråer är det nog Deloitte, EY och vi som är störst.”

Jämför även kunderna er med de stora byråerna?

”Nej, det tror jag egentligen inte. Men vi kan erbjuda lika bra rådgivning som de genom att vi ingår i Baker Tilly-nätverket. Det är till stor nytta för de av våra kunder som har utländska dotterbolag och som vi därför kan hjälpa även internationellt. Baker Tilly har även duktiga skatterådgivare i Karlskrona och Växjö som ofta anlitar.”

Baker Tilly vill från centralt håll integrera nätverket (se tidigare artikel). Pressar de på för att ni ska byta namn och ansluta er till deras webbplats?

”Visst pressar de på, men vi håller emot. Vi är fortfarande ett 20-tal byråer inom Baker Tilly som kör med egna varumärken. Men vi har stor nytta av nätverket när det gäller arbete kring kvalité, utbildningar och kunskapsdelning och vi är med i det nya intranätet (se separat artikel, RV:s anmärkning).”

Hur stor del av er omsättning utgörs av revision respektive redovisning?

”Revision utgör drygt 50 procent, resten är redovisning, bokslut och rådgivning.”

Vissa andra kombibyråer (exempelvis Mazars, Dillon och Value & Friends), säljer sina redovisningsdelar och fokuserar på revision. Hur tänker ni?

”Jag tror att man ska erbjuda båda tjänsterna. Det händer så mycket inom redovisning, redovisningskonsultens jobb utvecklas snabbt. Vi har ett redovisningsgäng som brinner för sin tjänst, och hjälper våra kunder att hänga med i utvecklingen.”

Ni är idag cirka 20 medarbetare och i fjol omsatte ni 27,6 Mkr. Vill ni fortsätta växa?

”Tillväxten har aldrig varit ett självändamål för oss utom kanske i början. Jag minns år 2000 när jag och Håkan Sporrong drog igång. Vi sa att det vore kul om vi blev 5-6 personer. Idag handlar det om att vi inte vill stänga dörren för nya intressanta kunder.”

Vilken omsättning får ni innevarande räkenskapsår?

”Den kanske blir högre, men då måste vi ligga i. Flera av våra kunder har blivit uppköpta av större koncerner. Då försvinner revisionsuppdragen, nästan alltid till någon big four-byrå”, säger Per Eriksson.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som drivs som AB, omsätter minst 2 miljoner kronor och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Den byrå som ökat snabbast det senaste räkenskapsåret vinner. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Senaste från Revisionsvärlden