Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Ribban höjs i konsolideringsmatchen

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Redan år 2018, när Aspia köpte lönespecialisten DLN, sa dåvarande vd:n Magnus Eriksson att Aspia tog det ”första steget in i de nordiska länderna”. Men det dröjde alltså nästan fem år innan Aspia tog steg två – alltså förvärvet av Prokuria Polar. Att döma av intervjun med den nuvarande Aspiachefen Ola Gunnarsson (se separat artikel) beror förvärvsglappet på fem år på att ledningen haft fullt upp med att få ordning på den svenska verksamheten.

Aspia bildades 2018 genom att PE-bolaget IK Investment Partners köpte loss PwC:s verksamhet inom redovisning och lön. Därefter följde snabbt förvärv av KPMG:s redovisnings- och lönedel, lönespecialisten DLN samt skatterådgivaren Skeppsbron Skatt. Att få ihop bygget till en fungerande helhet har inte varit smärtfritt. IK Investment Partners betalade hela 1,6 miljarder kronor för PwC Business Services, vilket var nästan 170 procent av omsättningen. Samtidigt uppgår de samlade förlusterna i Aspiakoncernen under åren 2019-2021 uppgår till över 1 miljard kronor (årsredovisningen för 2022 är klar, men ännu inte offentlig). År 2020 tillfördes Aspia 250 Mkr från ägaren IK Investment Partners och byrån har de senaste åren drabbats av större och mindre avhopp. Att människor i en stor konsultverksamhet rör på sig är naturligt, men Aspia har varit särskilt utsatt. Inte minst tycks integrationen av KPMG:s redovisningsdel ha misslyckats.

En intressant fråga är hur ägaren IK Investment Partners ser på sin Aspiainvestering. Ofta sägs det att PE-bolag vill äga sina portföljbolag i 5-6 år, och därefter göra ”exit”. Detta är en sanning med modifikation, men det är ingen vågad gissning att IK vill kunna sälja Aspia som en ”nordisk redovisningskoncern”.

Konkurrenten Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) har PE-bolaget Altor som huvudägare. Också Ludvig & Co har nordiska ambitioner även om det hittills konkret mest inneburit att de tillsatt en dansk styrelseordförande vid namn Michael Halbye, Senior Partner på McKinsey i Köpenhamn.

Aspia och en del andra redovisningskoncerner med internationella ambitioner motiverar ofta sina nordiska strategier med att de vill kunna erbjuda en ”nordisk helhetslösning” till internationella koncerner. Det finns säkert en del jättar som tycker att det vore bekvämt att ha en och samma lönepartner för dotterbolag i fyra nordiska länder. Men de nordiska strategierna drivs nog lika mycket av en idé att göra koncernerna till mer aptitliga förvärvsobjekt i kommande storaffärer.

När vi till vardags talar om ”konsolidering av redovisningsbranschen” menar vi ofta att en stor redovisningskoncern köper en mindre byrå. Vi har även sett även litet större affärer, typ ECIT:s köp av Modern Ekonomi eller när Mazars eller KPMG sålt hela redovisningsdelar. Förr eller senare kommer ribban att höjas. Känner jag PE-logiken rätt kommer det en dag när ”konsolidering” betyder att en miljardkoncern inom redovisning köper en annan.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden