Nu är det slagsmål om redovisningskonsulterna
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Branschorganisationernas ordkrig på högsta nivå – där FAR:s ordförande Johan Rippe talar om FAR:s ”bättre erbjudande” och Srf konsulternas ordförande Katarina Klingspor hävdar att Srf är mer ”progressivt och framtidsorienterat” – känns ovant. Normalt aktar sig de två branschorganisationerna för att munhuggas offentligt. Ingen av dem vill egentligen ha ett offentligt gräl, och till viss del är konflikten konstruerad av media – upptakten var ett citat av Rippe i tidningen Balans som blev en rubrik i Revisionsvärlden.
Ändå är kampen om redovisningskonsulterna högst reell, alldeles oavsett om branschmedia skriver om den. Egentligen har dragkampen om redovisnings- och lönekonsulterna funnits länge, men två händelser tycks ha fått den att eskalera.
Första händelsen är samarbetet om auktorisation av redovisningskonsulter, som havererade i fjol. Sedan dess finns det två tydliga auktorisationer för redovisningskonsulter och två olika regelböcker att hålla sig till. Tidigare fanns det inom FAR krafter som verkade för ett samgående mellan de två branschorganisationerna. FAR:s tidigare generalsekreterare Dan Brännström berättar i sin aktuella bok Mitt liv som FAR om hur han kring 2015 drev samverkanslinjen mer eller mindre i smyg, trots att FAR:s styrelse tröttnat på samarbetet och bad Brännström att tona ned det.
Kanske var det ett potentiellt samgående som gjorde att de stora revisionsbyråerna inom FAR länge tycks ha accepterat att betala redovisnings- och lönekonsulternas medlemsavgifter i Srf Konsulterna, trots att de inte har något inflytande över branschorganisationen. På senare år tycks storbyråerna ha svängt i denna fråga och styrt om sina anställda till FAR.
Det finns säkert flera skäl att göra så, men viktigast är nog att FAR behöver pengarna. Antalet auktoriserade revisorer minskar och intäkterna för dotterbolaget FAR AB har sedan toppåret 2012 minskat med 25 procent. Ifjol genomfördes en ”omfattande omorganisation” som delvis syftade till att digitalisera kansliet, men som också var ett sparprogram som innehöll uppsägningar.
Srf Konsulterna har en mindre verksamhet och bättre ekonomi. Men antalet medlemmar minskar, kanske delvis för att revisionsbyråer styrt om redovisningskonsulter till FAR.
Den andra viktiga händelsen är PwC:s försäljning av redovisningsdelen, som idag heter Aspia. Enligt Revisionsvärldens källor såg Srf här en chans att göra en drömvärvning och få över Sveriges största redovisningsbyrå till sitt lag. Aspia förblev dock lojalt med FAR. Man kan tänka sig att FAR lovat Aspia-chefen Magnus Eriksson att vässa erbjudandet gentemot redovisnings- och lönekonsulter. Att Magnus Eriksson nu tar plats i FAR:s styrelse är ett tecken i tiden.