Revisor startar eget konsultbolag

Ska coacha små byråer inom kvalitetsfrågor - ”Få orkar hålla sig insatta utan stöd”.

Kristoffer Block

Auktoriserade revisorn Kristofer Block, som driver Block Revisionsbyrå i Sollefteå och Kramfors, startar det egna konsult- och utbildningsföretaget Block Revisionskvalitet som ska hjälpa mindre revisionsbyråer med kvalitetsfrågor. Bland annat vill han hjälpa dem att anpassa verksamheten till ISQM, den nya standard för kvalitetskontroll som börjar gälla i december.

”Som jag ser det finns det ett outtömligt behov av stöd med kvalitetsfrågor ute i landet”, säger Kristoffer Block.
Han kommer att erbjuda tjänster inom riskbedömning, övervakning och även vissa rekommenderade motåtgärder som varje byrå bör införa som en följd av ISQM. Inte minst ser han ett stort utbildningsbehov hos enpersonbyråer.

”Till dem kommer vi att lansera tjänsten RevisionsPT. Vi har tagit fram ett arbetssätt och kommer ge våra kunder verktygen att få detta på plats effektivt och med hög kvalitet”, säger Kristoffer Block.

För medelstora (och stora) byråer ställer ISQM högre krav på ledningen än det nuvarande regelverket ISQC 1. Det är byråns ansvar att alla medarbetare följer yrkesetiska regler och att alla rapporter är så bra som möjligt.

”De regler vi omfattas av är otroligt omfattande och komplexa att få orkar hålla sig insatta utan stöd”, säger Kristoffer Block.

Block har bakgrund som chef för KPMG:s kontor i Sollefteå och driver egen byrå sedan 2013. Han var involverad i de båda arbetsgrupper som FAR haft kring ISQM och dessutom varit lärare i FAR:s grundutbildning kring ISQM. Det var under dessa föreläsningar han fick frågor från byråer ute i landet om ett mer handfast stöd. Vid sidan av ISQM tror han sig kunna ge vägledning kring digitalisering och kring den kommande standarden för revision av mindre bolag – ISA for LCE, där ett förslag är ute på remiss.

”Jag har tänkt mycket kring plikten, oberoendet och den kvalificerade revisorns roll för ett hållbart företagande. Min dröm är att vi ska kunna bygga upp en långsiktig kvalitetshubb här i Höga kusten med stöd till andra byråer i hela landet”, säger Kristoffer Block, som betonar att han vill fortsätta att utbilda genom FAR.

I samband med att Block drar igång det nya konsultbolaget släpper han in en rad nya delägare i Block Revisionsbyrå, som har elva medarbetare enligt webbplatsen.

”Jag kommer fortsätta vara huvudägare men har valt att ta in Erica Winterqvist, Daniel Söderqvist och Mattias Settlin som delägare. Erica är ansvarig för våra redovisningstjänster, Daniel för våra rådgivningstjänster och Mattias kommer ta över huvudansvaret för ett antal av mina ordinarie revisionskunder. Detta möjliggör satsningen på Block Revisionskvalitet AB samt förhoppningsvis även att jag kommer kunna tillbringa än mer tid med min familj”, säger Kristoffer Block.

Han uppger att ägarbreddningen är planerad sedan länge och bara indirekt kopplad till starten av den nya konsult- och utbildningsverksamheten.

Martin Hammarström

[email protected]