“Revanschism” viktigt motiv för redovisningskonsulter som startar eget

Rekordmånga nystartade redovisningsbyråer 2020 enligt ny rapport.

Jan Söderqvist

I fjol startades 1497 nya redovisningsbyråer, enligt en färsk marknadsrapport från Vismas Spcs. Det är rekordmånga.

“Normalt sett ligger antalet kring 1 000. Majoriteten av de nystartade byråerna är väldigt små, med 0-3 anställda, men fenomenet är ändå väldigt intressant”, säger Vismas branschexpert Jan Söderqvist till tidningen Balans.

År 2020 fanns enligt rapporten 23 166 byråer och när antalet hela tiden fylls på underifrån kommer det till slut att få en påverkan på marknaden, tror Söderqvist.

De flesta nystartade redovisningsverksamheter är aktiebolag. Genomsnittsåldern i de nystartade byråerna är lägre än i de etablerade byråerna. Men det finns även en kategori äldre personer som startar egen verksamhet som ett sätt att trappa ner. Dessa beskrivs som seniora konsulter med hög kompetens.

“Drivs inte av ekonomiska faktorer och brinner för kundkontakten. Merparten är lokaliserade på någon mindre ort i Sverige. Har ett bra nätverk, och vill trappa ner sin arbetstid för att gå i pension”, skriver Visma i rapporten. Varje år finns några hundra äldre byråer som blir förvärvade eller som avslutar sin verksamhet. Men nettotillväxten av byråer är positiv från år till år.

Söderqvist har intervjuat 40 redovisningskonsulter som startat egen byrå under 2020 för att få veta mer om drivkrafterna bakom deras beslut.

“Revanschism” sägs vara ett viktigt motiv för en grupp. En majoritet av de som intervjuats har valt att starta eget för att de varit besvikna på någonting i branschen eller den tidigare arbetsgivaren. Det kan exempelvis vara att man jobbat hårt utan att få möjlighet att utvecklas, att det varit svårt att få eget ansvar gentemot kund. Även viljan att använda ny teknik kan vara ett motiv.

“Det kan vara att de stora eller mellanstora byråerna inte utnyttjar tekniken. Ibland handlar det om den lokala anknytningen, när en större byrå lägger ner på en ort kan en liten byrå fylla tomrummet”, säger Jan Söderqvist till Balans.

Flera som startat eget anser att de kan tjäna mer pengar på egen hand än som anställd, trots att de håller lägre pris.

“Det finns inga stordriftsfördelar med redovisning. De stora byråerna använder samma teknik som de små, men ofta lite sämre, för de är inte optimalt organiserade”, säger säger Jan Söderqvist.

Antal nya nyråer. Källa: Vismas rapport

Länk till rapporten.

 

 

Martin Hammarström

[email protected]