Riksrevisionen stänger lokalkontor i Uppsala och Jönköping
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Riksrevisionen har fattat ett “inriktningsbeslut” att stänga sina två lokala kontor i Uppsala och Jönköping. Hyreskontrakten kommer inte att förlängas. Det bekräftar pressekreterare Olle Castelius till Revisionsvärlden.
“Beslutet innebär att de båda fysiska kontoren ska avvecklas, men jag vill understryka att det inte råder arbetsbrist. Vi arbetar just nu med att hitta lösningar som fungerar för alla. Det kan till exempel handla om att erbjuda goda möjligheter till distansarbete”, säger Helena Lindberg som är Riksrevisor.
Förändringen, som är kommunicerad internt, innebär att revisorerna, omkring 15 anställda i Jönköping och 20 anställda i Uppsala, ska arbeta huvudsakligen på distans. De jobbar i huvudsak med årlig revision av olika myndigheter. Sedan i höstas sitter Riksrevisionen i ett aktivitetsbaserat kontor i Stockholm som även kan användas av personal som bor i andra städer.
Hur rimmar detta med regeringens vilja att förlägga verksamheter runt om i landet?
“För oss som ligger under riksdagen behöver vi kunna täcka in hela riket. Vi ökar möjligheten till distansarbete. Det blir fler resor samtidigt som vi jobbar med att minimera dem”, säger Helena Lindberg och fortsätter:
“Vi är en myndighet under riksdagen. Om regeringens ambitioner förverkligas kommer allt fler myndigheter att vara placerade ute i landet. Då behöver också Riksrevisionen hitta bra former för att granska dem. Det kan till exempel handla om mer granskning på distans, och utökade möjligheter till arbete hemifrån – det viktiga är att vi hittar förutsättningar som fungerar utan att allvarligt försämra arbetsmiljön. Vi stänger kontoren i Jönköping och Uppsala men har som ambition att ingen av våra anställda ska behöva flytta för att kunna fortsätta jobba vid Riksrevisionen”
Många fastighetsanalytiker tror att distansarbete kommer att vara vanligt även efter pandemin. PwC hänvisar bland annat till corona och behovet av “omställning” när de motiverar en planerad stängning av över 10 kontor. Grant Thornton räknar med att distansarbete ska möjliggöra att kontorsytan halveras i samband med en flytt av Stockholmskontoret.
“De erfarenheter som vi har vunnit under pandemin har stärkt vår övertygelse av att det är rätt att jobba på distans. Detta ger också bättre möjligheter att rekrytera runt om i hela landet (när vi inte är beroende av enskilda kontor. reds.anm),” säger Helena Lindberg.