Myndigheternas värsta tabbar i årsredovisningarna
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Riksrevisionen är redan klar med granskningen av 220 statliga myndigheters och organisationers årsredovisningar för 2019. För tio av dessa lämnar Riksrevisionen en så kallad modifierad revisionsberättelse, vilket innebär att det finns brister i myndigheternas årsredovisningar som Riksrevisionen anser vara ”väsentliga”.
Exempel på myndigheter som kritiseras är:
- Patent- och registreringsverket (PRV) som inte redovisar vilka ersättningar de ledande befattningshavarna har, samt vilka andra uppdrag de åtagit sig. Dessa uppgifter ska enligt regelverket ingå i årsredovisningen.
- Riksarkivet som får två anmärkningar. Myndigheten har glömt att redovisa en post i balansräkningen på 60 miljoner kronor. Dessutom har Riksarkivet bedrivit avgiftsbelagd verksamhet med krav på full kostnadstäckning, utan att avgifterna täcker kostnaderna. Underskottet uppgår till 24 miljoner kronor.
- Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som mot reglerna betalat 5,2 miljoner kronor i bidrag till olika organisationer istället för att använda det till Center mot våldsbejakande extremism.
- Nationalmuseum, som under ett stort antal dagar överskridit sin kreditgräns på räntekontot hos Riksgälden. Under året fick Nationalmuseum en utökad kreditgräns, men även den överskreds.
Ett vanligt förekommande fel har tidigare år varit att myndigheter överskridit sina ramar för framtida ekonomiska åtaganden. Endast tre myndigheter har i år fått modifierad revisionsberättelse på grund av sådana brister: Strålsäkerhetsmyndigheten, Länsstyrelsen i Västernorrlands län och Rådet för europeiska socialfonden (ESF-rådet).
På det stora hela är Riksrevisionen nöjd med att det inte var fler än 10 årsredovisningar som hade väsentliga fel.
”Så här bra har det inte sett ut på många år. Jämfört med förra årets 21 modifierade revisionsberättelser har det skett en rejäl uppryckning”, säger riksrevisor Helena Lindberg.