
Kvinnors andel av aktiekapitalet
Fyra av åtta byråer redovisar hur stor andel av aktierna som innehas av kvinnor. De andra fyra vill inte redovisa kvinnors aktieägande i tidningen Balans stora jämställdhetsenkät.
Enkäten fyller 20 år i år och mäter olika nyckeltal kring jämställdhet hos branchorganisationen FAR:s största medlemmar. Ofta har andelen kvinnor i partnergruppen lyfts fram, men Grant Thorntons vd Henrik Johansson hör till dem som anser att kvinnors andel av aktiekapitalet är ett lika viktigt jämställdhetsmått.
”Det är inte bara andelen kvinnor utan även makten som är relevant”, sa Henrik Johansson när Balans enkät presenterades i veckan.
Hans egen byrå Grant Thornton hade i det senaste partnerintaget 71 procent kvinnor, och fick därefter 40 procent kvinnliga delägare. Dessa kvinnors andel av aktiekapitalet är däremot 35 procent. Det tyder på att manliga (äldre?) delägare sitter på många aktier.
Även PwC, KPMG och Forvis Mazars har svarat på frågan om hur stor andel av aktiekapitalet som innehas av kvinnor. På PwC och Forvis Mazars är de båda nyckeltalen nästan lika.
Både PwC och Forvis Mazars redovisar 29 procent kvinnliga delägare som kontrollerar 28 procent av kapitalet.
KPMG redovisar 29 procent kvinnliga delägare som kontrollerar 24 procent av kapitalet.
Läs även kommentaren

Andel kvinnliga delägare
Redovisnings- och rådgivningsjätten Aspia har ända sedan bolaget bildades redovisat mycket höga siffror för andel kvinnliga delägare i Balans enkät. I år redovisas hela 51 procent kvinnliga delägare.
”Vi är branschledande för sjunde året det vill säga sedan starten av Aspia”, skriver Aspias marknadschef Pia Törnqvist till Revisionsvärlden.

Pia Törnqvist
Hon uppger att Aspias förvärv av Accountor ”i dagsläget” inte har påverkat partnergruppen i Sverige. Det kom in två nya partners vid årskiftet, en kvinna och en man. Båda dessa kom från Aspia (inte från Accountor).
Törnqvist poängterar även att Aspias svar gäller den svenska verksamheten, Aspia är som bekant en internationell koncern med verksamhet i en rad länder. Aspia vill inte säga hur stor andel av aktiekapitalet som innehas av kvinnor men uppger att Aspia ”mäter jämställdheten inom alla led”.
”Vi har exempelvis 55 procent kvinnor i vår Sverigeledning och över 70 procent kvinnliga chefer på totalen inom Aspia”, skriver hon.
Även bland icke-chefer är det kvinnodominans inom Aspia.
”Det finns gamla strukturer och tankesätt kring vår bransch där män bli revisorer och kvinnor arbetar som redovisnings och lönekonsult. Vi ser dock ett skifte och att allt fler (både män och kvinnor och med olika bakgrund och åldrar) lockas av konsultrollen” skriver Pia Törnqvist, som tror att Aspia kan bidra till att ”ändra den föråldrade synen”.

Andel kvinnor bland nya delägare