Byrå varnad och bötfälld av RI efter penningtvättsmiss
En mindre byrå i Mälardalen varnas och bötfälls av Revisorsinspektionen (RI) efter att ha misslyckats med att efterfölja penningtvättslagen. Ärendet öppnades efter att byrån underkänts i FAR:s kvalitetskontroll.
Byrån startades 2021 och när FAR genomförde sin kvalitetskontroll hösten 2023 hade byrån ingen allmän riskbedömning. Den första allmänna riskbedömningen upprättades i samband med kvalitetskontrollen i höstas.
“Avsaknaden av en allmän riskbedömning står i strid med lag. Byrån har därför, genom att fram till hösten år 2023 underlåta att upprätta en allmän riskbedömning, åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen,” skriver RI.
När byrån förelades att ge in sina rutiner och riktlinjer enligt penningtvättslagen till RI, gav byrån in bolagets numera upprättade allmänna riskbedömning, som framtogs så sent som i höstas, tillsammans med rutiner och riktlinjer. Vidare hänvisade byrån till en checklista för åtgärder enligt penningtvättslagen, som används vid enskilda kunduppdrag för att dokumentera uppgifter och bedömningar relaterade till den specifika kunden. Ett sådant dokument utgör dock inte en övergripande beskrivning av revisionsbolagets rutiner, vilket en verksamhetsutövare är skyldig att upprätta. Denna beskrivning ska baseras på revisionsbolagets allmänna riskbedömning, vilken som sagt inte var upprättad innan hösten 2023.
Avsaknaden av en allmän riskbedömning, samt rutiner och riktlinjer, gjorde att byråns anställda inte kunde vidta nödvändiga åtgärder enligt penningtvättslagen i de enskilda uppdragen, menar RI, vilket ökade risken för att bolagets tjänster kunde användas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. De rutiner och riktlinjer som senare togs fram är dessutom delvis inte förenliga med gällande dokumentationskrav.
Det handlar om grundläggande och systematiska brister i tillämpningen av regelverket mot penningtvätt, som har funnits sedan verksamhetens start våren 2021, skriver RI i beslutet, och byrån varnas. Vidare menar RI att det vid en samlad bedömning finns särskilda skäl att förena varningen med en sanktionsavgift, i det här fallet på 100 tkr.
Läs hela beslutet Dnr 2024-1052.