Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Bäst bland Big 4”

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

KPMG Sverige omsatte 2 421 Mkr under det brutna räkenskapsår som slutade den 30 september i fjol. Det är en ökning med 7 procent om den sålda verksamheten inom redovisning och lön räknas bort.

”Det är bäst bland Big 4 och vi är såklart mycket nöjda”, skriver vd Patrik Anderbro i ett mejl.

Anderbro tillträdde som vd i maj 2019, så han har bara varit vd under slutet av räkenskapsåret. Som Revisionsvärlden tidigare rapporterat redovisar EY och Deloitte svag respektive negativ tillväxt i sina senaste bokslut, medan PwC hade en organiskt tillväxt på cirka 4 procent.

KPMG:s bokslut är det första efter försäljningen av verksamheten inom redovisning och lön till Aspia.
Medan konkurrenterna talar om en svacka inom Consulting/Advisory, ångar KPMG:s rådgivningsdel (allt utom revision) på och står nu för hela 56 procent av omsättningen.

Rådgivningsdelen verkar ha vuxit med 11 procent till 1344 Mkr. Vad gick bäst?

”Det har överlag gått bra men transaktionsrådgivning gick allra bäst”, skriver Patrik Anderbro.

Med hjälp av information i årsredovisningarna kan man sluta sig till att revisionsdelen ökade med någon procent under senaste räkenskapsåret och landade på 1322 Mkr i omsättning.

Med tanke på era framgångar på storbolagssidan på senare tid, har ni tappat marknadsandelar inom SME-revision?

”Vi har en fortsatt stark marknadsposition inom SME. Utvecklingen har följt vår plan och vi är väldigt nöjda med den utvecklingen.”

Rörelseresultatet ökade under året och rörelsemarginalen ökade från 8,6 till 11,3 procent. Antalet anställda var 1517 personer vid räkenskapsårets utgång. Bortser man från den sålda redovisningsdelen har antalet anställda ökat med drygt 100 personer.

”Efter att vi sålt av vår redovisningsdel till Aspia under slutet av verksamhetsåret 2017/2018 gick vi in med ca 250 färre medarbetare till verksamhetsåret 2018/2019. Under året 2018/2019 har vi haft kraftig tillväxt med många nyrekryteringar.”

En del av tillväxten ligger inom Skatt, som nu heter Tax & Legal och leds av Tina Zetterlund. KPMG erbjuder sedan i höstas affärsjuridiska tjänster under etiketten KPMG Legal Services, med Mattias Bergman som ansvarig.

Vad fick er att satsa på affärsjuridik?

”Det är viktigt för KPMG Sverige att kunna erbjuda våra klienter ett heltäckande tjänsteutbud. Det var ett naturligt steg att bredda tjänsteutbudet inom skatterådgivning.”

Finns det några affärsjuridiska tjänster ni kan erbjuda genom nätverket och har dessa i så fall varit drivande bakom expansionen inom affärsjuridik?

”Vi har mycket på gång på den digitala sidan inom hela firman via vår satsning i Lighthouse. Sen har vi Reimagine legal – legal transformation, något som man arbetar mycket med globalt och framförallt i UK och i Tyskland. Här ser vi även ett stort intresse från de svenska globala bolagen. Genom Global Entity Management arbetar vi globalt med att digitalisera vårt erbjudande för att kunna erbjuda globala koncerner ett kostnadseffektivt erbjudande inom global corporate compliance”, skriver Anderbro.

I fjol förvärvade KPMG Everdon Security ett svenskt konsultbolag inom cybersäkerhet, informationssäkerhet och riskhantering. Hur går integrationen?

”Per Olov Humla (som var vd för Everdon, RV:s anmärkning) har tagit över teamrollen som Cyberchef och vår affär utvecklas enligt plan. Vi har för första gången i KPMG:s historia driftsatt ett högteknologiskt laboratorium där den tekniska delen kan genomföra state-of-the-art testning av kundernas IT-miljöer, applikationer/komponenter och nätverksinfrastruktur.”

KPMG delar ut 188 Mkr, vilket i snitt blir cirka 1,7 Mkr per delägare (dagens antal delägare är 113 personer). Det är lägre snittnivå än på exempelvis Deloitte och EY.

Patrik Anderbro

Senaste från Revisionsvärlden