KPMG startar affärsjuridisk enhet

Head of Legal Services plockas från Deloitte – fler rekryteringar på väg.

Mattias Bergman

KPMG breddar tjänsteutbudet och erbjuder från och med nu affärsjuridiska tjänster under etiketten KPMG Legal Services. Ansvarig för den nya verksamheten blir affärsjuristen Mattias Bergman som närmast kommer från Deloitte, där han var Head of Legal i Sverige.

“Jag är först på plats men vi kommer att vara en handfull medarbetare till årsskiftet”, säger Mattias Bergman till Revisionsvärlden.

KPMG har en framgångsrik skattejuridisk avdelning under ledning av Tina Zetterlund (som blir Mattias Bergmans chef) och sedan tidigare även jurister inriktade på finansiella sektorn och dataskyddsområdet (typ GDPR). Hittills har KPMG dock saknat en enhet inriktad på affärsjuridik. Flera konkurrenter växer på området, inte minst EY Law som ökade omsättningen kraftigt till 58 miljoner kronor under senaste räkenskapsåret. KPMG:s affärsjuridiska enhet ska framför allt ge råd inom arbetsrätt, avtalsrätt och bolagsrätt. Inte minst handlar det om rådgivning i samband med transaktioner och företagsöverlåtelser där big four konkurrerar direkt med de stora advokatbyråerna.

“Det händer mycket inom juristbranschen i stort. Dels växer revisionsbyråerna på det här området, men det finns även andra juridiska rådgivare som också utmanar de etablerade advokatbyråerna. Vidare ökar vikten av att kunna leverera tjänster på nya och innovativa sätt och där ligger en organisation som KPMG, med sin digitala spets, i framkant”, säger Mattias Bergman.

Han tror att de stora revisionsbyråerna har en konkurrensfördel gentemot renodlade jurist- eller advokatbyråer när det gäller “integrerade tjänster” som spänner över många kompetensområden.

“Dessutom har vi väl fungerande internationella nätverk som kan hjälpa kunderna på samtliga marknader där de är verksamma”, säger Mattias Bergman.

Läs även kommentaren: Hur länge blir affärsjuristerna kvar på big four?

Martin Hammarström

[email protected]