”Vi måste bort från tanken att har du en gång slutat är du för evigt borta”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
En av programpunkterna under WizWomens event i fredags var en paneldiskussion där Lars Weigl (Nordic Managing Partner EY), Maria Grimberg (vd kommunikationskonsulten JKL) och Malcolm Wiberg (Managing Partner på juristfirman Westerberg och Partners) diskuterade hur de ska få folk att stanna i konsultyrket. Panelen var enig om att byråerna förändras till det bättre, men att det går långsamt.
”Professional Services är ett lärlingsyrke, det gör att det finns en inneboende tröghet”, ansåg Lars Weigl.
Konservativa arbetsformer kan vara en bromskloss när det kommer till att få fler kvinnor i ledningsgrupperna. Malcolm Wiberg föreslog bland annat att arbetstiderna måste bli mer flexibla.
”De format vi arbetar i utvecklades i slutet av 1800-talet” sa han.
På frågan hur de arbetar med att få kvinnor att stanna i branschen hade panelen olika förslag. Maria Grimberg poängterade att det framförallt handlar om att yrket måste vara öppet för att ta tillbaka de förmågor som under ett tag lämnat branschen för att arbeta på “kundsidan”.
”Vi måste bort från tanken att har du en gång slutat är du för evigt borta. Vi (på JKL, RV:s anmärkning) har varit rätt så framgångsrika i att locka talanger tillbaka till byrån”, sa hon.
Efter tungviktarnas debatt var det dags för ett ännu ett panelsamtal, den här gången med unga påläggskalvar: Erik Ärnstöm (Ascend), Johanna Andersson (BDO), Veronica Råberg-Schrello (JKL Group) och Joel Aneheim (Advokatfirman Cederquist). Moderator var Helena Kaiser de Carolis, delägare PwC.
Även den senare panelen var överens om att det är viktigt att kunna lämna och senare komma tillbaka till konsultyrket. Att rekrytera kvinnor till professional services har egentligen aldrig varit något problem. Svårigheter ligger i att få dem att stanna och bli delägare.
”Det är såklart viktigt med jämställdhetspolicys, noll tolerans mot diskriminering och föräldraförsäkring för att komma åt problemen. Men vi behöver också gräva djupare än så och se vad det finns för formella och informella glastak”, sa Joel Aneheim.
BDO:s Johanna Andersson påpekade ledningsgrupperna behöver mångfald på olika plan, inte bara kvinnor.
”Man ska inte bara se till kön. Jag vill se personer som står för långsiktighet och balans i livet representerade i styrelsen, oberoende av om det är en kvinna eller man som står för dessa egenskaper”, sa hon.
När Maria Grimberg, efter de båda panelsamtalen, höll ett tal på scen gav hon ett sista tips till kvinnor som vill ta höga positioner i branschen:
”Det är viktigt med förebilder i ledningsgruppen som är kvinnor. Mitt allra bästa tips är att inte göra något som känns fel, för då blir man inte framgångsrik. Som ung kvinnlig konsult kändes det fel att äta middag med manliga kunder, det var inte bekvämt. Det har visserligen blivit bättre nu när jag blivit tant. Men jag tycker inte att man ska göra saker bara för att det förväntas av en.”
Se även vad WizWomens grundare sa på eventet.