Tio avhoppare återvände till revision under hösten
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Tio före detta revisorer återvände till yrket under perioden 1 juli till 31 december 2019 efter att Revisorsinspektionen avskaffade det så kallade timkravet. Timkravet innebar att revisorn som förnyade sin auktorisation var tvungen att revidera ett visst antal timmar. Istället ersattes timkravet med en kvalitativ prövning, där större hänsyn tas till annan arbetserfarenhet som ligger nära revisionsyrket.
”Det här är helt klart någonting som har underlättat, det måste jag säga”, säger Rickard Lönn, auktoriserad revisor på den egna byrån Östgöta Revision och en av de första revisorerna att återfå sin auktorisation efter att de nya reglerna trätt i kraft.
Syftet med förändringarna ska vara att främja en effektiv personalförsörjning, samt att reglerna ska ha fokus på kunskaper som är relevanta för revision, uppger RI. Detta innebär bland annat att RI: tar med annan relevant erfarenhet i sin bedömning, som till exempel om du arbetat med redovisning. Rickard Lönn var under sin tid utanför revision bland annat redovisningsstrateg på Region Östergötland och kontorschef på outsourcingföretaget Accountors Linköpingskontor.
”Jag behövde inte längre någon revisionsbyrå som jag kunde jobba ihop timmar på, utan det räckte med att jag kunde styrka att jag kunde jobba med närbesläktade saker”, säger Rickard Lönn.
Under perioden 1 juli t.o.m. 31 december 2019 har totalt tio personer återkommit till yrket, enligt RI:s årsrapport. Nio av dessa fick tillbaka sina auktorisationer och en återgick till att vara godkänd revisor. Fyra av de tio återvändarna hade varit frånvarande som revisor i mer än fem år. De var födda mellan åren 1968 och 1975 och hade arbetat som redovisningsansvarig, ekonomichef, controller, redovisningskonsult, internrevisor eller finansdirektör.
Rickard Lönn vittnar om att det tidigare har varit svårt att hitta tillbaka till yrket som senior revisor, eftersom större revisionsbyråer oftast är intresserade av unga, nyexaminerade sökande i förhållande till mer erfarna revisorer.
”Jag hade bestämt mig för att ta mig tillbaka på det gamla sättet. Det som visade sig vara möjligt var att arbeta som anställd eller möjligtvis som underkonsult på mindre revisionsbyråer. De större byråerna var faktiskt inte intresserade. Man fyller på med nybakade studenter från ekonomprogrammen”, säger han.
När nyheten om regelförändringen kom hade Rickard Lönn skrapat ihop 200 till 300 av de 1500 timmar som i hans fall hade varit nödvändiga för att återfå auktorisationen. När han tog del av det beskedet började han direkt sammanställa vad han gjort under de dryga tio åren han varit frånvarande som revisor.
”Jag hängde på låset. Jag vet inte säkert, men jag tror att jag är den första av alla som återfick auktorisationen efter regeländringarna”, säger Rickard Lönn.
De nya reglerna har helt klart underlättat processen, menar Rickard Lönn. Däremot hade han önskat mer transparens från revisorsinspektionens sida av vilka krav som faktiskt ställs på ansökan.
”Det finns nästan ingen möjlighet att för dig som sökande att bilda en uppfattning om du har en chans att återfå auktorisationen eller inte. Det känns lite som att man skickar in och det kan gå precis hur som helst.”
Rickard Lönn hoppas att det på sikt kommer att komma någon form av checklista på ungefär vad som krävs för att kunna återfå sin auktorisation.
”Man får lägga enormt mycket energi på att sammanställa det här, och är det då så att man inte blir godkänd, då har man bränt en massa tid – kanske också pengar – i onödan”, säger han.