Srf konsulterna informerar chefen om disciplinärenden
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Branschorganisationen Srf konsulterna inför rutinen att informera redovisnings- eller lönekonsultens chef när ett för disciplinärende drar igång. Enligt medlemstidningen Konsulten kommer ”den högste chefen på byrån” att underrättas när en anmälan mot den anställde nått disciplinnämnden. Dessutom informeras både den anställde och chefen och om vad utfallet i nämnden blir.
”Det är en mer rimlig hantering för att öka transparensen i vårt arbete och höja kvaliteten på denna sällsynta process”, säger Srf konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh.
Förändringen gäller från och med 1 september. Under den tidigare ordningen gällde sträng sekretess gentemot alla utomstående i disciplinärendena, inte ens den som anmäldes fick automatiskt någon information.
”Men justeringen gör ingen skillnad för vårt arbete. Vi tar ställning till vad som påstås, vad den som anmälts anför och stadgarna som reglerar den Auktoriserade Redovisningskonsultens förhållande till organisationen Srf konsulterna”, säger Lars-Erik Bergström, ordförande för Srf-konsulternas disciplinnämnd.
Han leder nämndens sex sammanträden per år och är till vardags lagman och chef för tingsrätten i Falun. Srf-konsulterna har ett tiotal disciplinärenden per år.
På den konkurrerande branschorganisationen FAR uppger chefsjuristen Maria Lantz att disciplinnämnden har endast kontakt med den som har blivit anmäld, chefen blir alltså inte informerat om vare sig anmälningar eller beslut.
“Vad jag vet har frågan inte diskuterats inom FAR, i alla fall inte under min tid som chefsjurist”, säger Maria Lantz till Revisionsvärlden.
Nämnden tar emot de anmälningar som kommer in och informerar den som har blivit anmäld och ger hen tillfälle att besvara anmälan.
“När anmälan är färdigbehandlad fattar nämnden ett beslut”, säger Maria Lantz.
FAR brukar ha mellan 5 och 10 disciplinärenden per år per år mot redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. FAR organiserar som bekant även auktoriserade revisorer. Om en ansluten auktoriserad revisor anmäls till FAR:s nämnd, och nämnden kommer fram till att anmälan berör något som ligger inom Revisorsinspektionen RI:s tillsyn, så avvisas anmälan. Både anmälaren och den anmälde informeras om ett sådant men nämnden informerar aldrig RI, enligt Maria Lantz.
Även på Revisorsinspektionen RI råder i princip sekretess gentemot chefen när det gäller tillsynsärenden.
“När ett tillsynsärende öppnas underrättar vi alltid revisorn, men om det kommer in en anmälan som inte leder till ytterligare utredningsåtgärder skickas det inte ut någon information. All kommunikation med revisorerna går till dem personligen och vi skickar inte ut någon underrättelse till vederbörandes chef eller till byråledningen. Däremot vet vi att många revisionsföretag har som intern regel att revisorn själv måste underrätta ledningen eller en särskild funktion inom företaget”, skriver chefsjuristen Anders Ahlgren till Revisionsvärlden.
Roland Sigbladh påpekar att Srf konsulternas medlemmar sköter ekonomi åt cirka 330 000 kunder, varför tio ärenden/år är ganska blygsamt.
”Av de ärenden som anmäls är det ytterst få som beskriver allvarliga konsekvenser, det är i sig ett tecken på att våra medlemmar håller en väldigt hög kvalitet på sin verksamhet”, säger Roland Sigbladh till Konsulten.