Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Så letar svenska byråer kompetens bland ukrainska flyktingar

Karriär

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Kandidater intervjuas på Ukrainian Professional Support Centers rekryteringsevent. Foto: Yaroslava Grevtseva.

Grant Thornton och PwC har hittills rekryterat tolv ukrainska flyktingar med en bakgrund inom redovisning, revision eller skatt. Det berättar Anastasiia Klonova, market lead på Ukrainian Professional Support Center, som bedömer att det finns ett stort intresse för ukrainsk kompetens bland svenska revisions- och redovisningsbyråer.

“Anställningarna skedde efter ett rekryteringsevent vi hade för den här gruppen i november. Det finns ett stort intresse för att anställa fler. Just nu för vi en dialog med Deloitte och hoppas att få återkoppling från Aspia. Detta skulle kunna vara intressant även för mindre byråer”, säger Anastasiia Klonova.

Till nästa event den 20 april kommer de därför även bjuda in företag och mindre byråer.

“Jag tror det handlar mycket om mindsetet hos företag, insikt om bristen på kompetens och att detta är en lösning. Alla kan inte så bra svenska, men det gäller att våga tänka nytt.”

Den som inte vill vänta så länge kan kontakta centret för att direktmatcha.

“Vi har ett rekryteringsteam på fem personer. När vi fått in kravprofiler går vi ut och söker och matchar med kandidater. Hittills har vi rekryterat 200 personer i olika branscher.”

Finns det bidrag för företag som anställer?

“Ja, inom ramen för Arbetsförmedlingens introduktions- och nystartsjobb. Kravet är att personen som anställs är registrerad hos Arbetsförmedlingen. Vi rekommenderar alltid att man registrerar sig där när man är i en rekryteringsprocess. Det kan underlätta för företaget att anställa. Varken Grant Thornton eller PwC har sökt stöd, men vi kan ställa registrering hos Arbetsförmedlingen som krav i våra annonser så att bolagen får ersättning”, säger Anastasiia Klonova.

Ukrainian Professional Support Center är ett EU-finansierat projekt som kompetensmatchar nyanlända ukrainare med behov hos svenska arbetsgivare inom ramen för Beredskapslyftet.

“Vi jobbar lite som en klassisk rekryteringsbyrå med den skillnaden att det är gratis för företagen. Vi skapar branschfokuserade rekryteringsevent men hjälper även till med direktrekrytering. Vi har över 7 000 ukrainare i vår community av de 25 000 i arbetsför ålder som kommit hit. Vi bedömer att 300 av dem har den här branschbakgrunden inom redovisning, revision eller skatter”, säger Anastasiia Klonova.

“Vi jobbar hela tiden på att nå ut till fler. De flesta ukrainare som söker jobb i Göteborg, Malmö, Stockholm och norra Sverige känner till oss.”

Hur stort är intresset att anställa fler inom området?

“Det finns ett stort intresse för att vi presenterar fler kandidater. Även BDO var intresserade av att anställa två stycken, men det stupade på att de inte kunde hitta någon handledare nu. De hoppas anställa dem, men ukrainare har väldigt låg ersättning, och söker jobb varje dag. Risken är att de inte längre är tillgängliga när BDO är redo.”

Hur intressant är gruppen för mindre byråer?

“Vi hade avstämningsmöten med BDO, Grant Thornton och PwC, som var med på eventet. De berättade att en del av dem som de träffat men inte rekryterat har erfarenhet av att jobba på företag och inte som konsulter. Tipset var att nå ut till företag som behöver assistenter inom området. Det finns en tröskel i språket, men det finns en hel del starka profiler, som kan passa in på företags finansavdelningar, enligt dem som intervjuade kandidaterna. Ingen av de stora firmorna hade rekryterat från gruppen tidigare. Nu fick de bättre översikt och alla 40 vi plockat ut gick vidare i företagens tester i deras processer. Vi är jätteöppna för mindre företag och byråer och tror att de kan hitta bra match också.”

Måste hela byrån eller teamet gå över till engelska om de anställer en flykting?

“Nej, man anpassar sig.”

Eventen fungerar inte som klassiska rekryteringsevent, understryker Anastasiia Klonova.

“Vi tar in kravprofiler från företagen och söker personer som matchar dem. Vi fick över 100 kandidater som sökte till rekryteringseventet i november. Av de 40 vi valde ut fick 20 bokade möten och resten drop-in möten.”

Kravprofilerna har varit utformade så att de ska kunna jobba utan landspecifika uppgifter, som t ex kunskap om det svenska skattesystemet.

“Tanken är att de får lära sig dessa under resans gång… Alla fick flera intervjuer då det fanns intressen från olika avdelningar. De har anställts i olika roller, en i en senior och övriga i mer ingångsroller inom redovisning, revision eller skatt.”

Vad var det kandidaterna som inte fick jobb hos Grant Thornton och PwC saknade?

“Många har just jobbat som ekonomer på företag, men inte varit konsulter. En del behöver höja nivån på svenskan och blev rekommenderade att fortsätta utbilda sig i det och kanske återkomma ï vår. Som i alla processer passar också en del bättre på företaget än andra“, säger Anastasiia Klonova.

Hur goda är kunskaperna i svenska och engelska?

“Nivån på det svenska språket är väldigt individuell. De är inte flytande men många börjar kommunicera och vi erbjuder kurser. De som fått jobb på Grant Thornton och PwC pluggar svenska via oss. De har även goda kunskaper i engelska. Majoriteten av dem som potentiellt skulle kunna arbeta inom området talar god engelska.”

Hur ser lönenivåerna ut?

“Vi rekommenderar att läsa Unionens webb för att se vilken ersättning som motsvarar vilken roll. De som anställts av Grant Thornton och PwC har fått lön i nivå med de tjänster som erbjuds och sina tidigare erfarenheter. Ersättningen är oftast ingen stor fråga.

Har fler redovisnings- eller revisionsbyråer än PwC och Grant Thornton anställt ukrainare efter invasionen?

“Nej, inte vad jag vet.”

Anastasiia Klonova. Foto: Yaroslava Grevtseva.

 

Senaste från Revisionsvärlden