Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Hemlig tvåårsregel på Mazars

Karriär

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Sedan något år förs en debatt om kundskyddsklausuler, som enligt kritiker minskar revisionsbranschens attraktivitet och enligt anhängare ger kunden en bättre revision. Nu kan Revisionsvärlden berätta om en liknande klausul hos Mazars som som låser nya auktoriserade revisorer vid byrån i två år efter avklarad revisorsexamen. Revisionsvärlden har varit i kontakt med en Mazarsanställd som berättar följande:

”På andra byråer får du studieledigt i en vecka, gå relevanta föreberedelseutbildningar och litteratur samt tekniska verktyg (för att kunna klara examen, RV:s anmärkning). Allt detta får man även på Mazars, fast med en liten ondskefull tvist på det hela – man måste gå med på att vara livegen i två år efter att man avgett provet. Gör man inte det riskerar man ett nettolöneavdrag om 50 000 kronor vilket för oss motsvarar nästan två månadslöner netto”, säger uppgiftslämnaren, som vill vara anonym.

Mazars marknadschef Lars Högvik vill inte bekräfta att ”tvåårsregeln” tillämpas eller gå in på vad som händer om man bryter mot den.

”Vi går inte in på detaljer i våra anställningsavtal. Det är inget rimligt krav på oss eller någon annan firma att göra det enligt vår bedömning”, säger Lars Högvik.

Han pekar på att anställningsvillkoren och -avtalet är en helhet och att det är fel att bryta ut och bedöma en enskild detalj.

”Jämfört med andra i branschen så har vi attraktiva villkor om man ser till helheten. Det är vår uppfattning att den bilden delas av en helt dominerande andel våra anställda. Både av yngre och av mer erfarna som kommit från andra aktörer. Att lyfta fram enskildheter som något negativt ur sitt sammanhang kan man med säkerhet göra för vilken arbetsgivare som helst”, säger Lars Högvik.
Nettolöneavdraget på 50 000 kronor kallas internt “gängboten” för att det liknar upplägg vid avhopp från kriminella gäng i förorten. Enligt uppgiftslämnaren presenteras avtalet först när man närmar sig examen.

”Man har inget annat val än att skriva på. Alla vet att det är karriärsuicid att inte skriva provet när byrån kräver det. Avtalet skrivs på under stort hysch-hysch och man får inte nämna det för andra kollegor som närmar sig att skriva provet”, säger uppgiftslämnaren.

Lars Högvik anser att alla på Mazars självklart arbetar där för att de vill – inte för att de måste – och att det ”är väldigt tråkigt att någon medarbetare verkar vara väldigt arg av något skäl”. Han pekar också på att Mazars (till skillnad från en del andra byråer) har kollektivavtal, vilket bör ses som en kvalitetsstämpel.

Läs även kommentaren: Det är hysch-hyschet som är problemet.

Senaste från Revisionsvärlden