”Mer likheter än skillnader mellan revision i Ukraina och Sverige”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Sedan den 16 januari i år arbetar Oksana Kolesnyk som revisor på PwC i Sverige. Jobbet fick hon genom ett rekryteringsevent för ukrainska flyktingar som arrangerades av Beredskapslyftet och PwC i november i fjol, se tidigare artikel.
“Det var ett fantastiskt event med speed-dating och intervjuer med PwC, Grant Thornton och BDO. Vi var 40 stycken med bakgrund inom ekonomi, redovisning och finans som fick presentera oss, berätta om vår erfarenhet och kunskap. Jag hade jobbat – väldigt nära PwC:s önskemål – som extern revisor på en mindre byrå med liknande uppgifter, men mot mindre företag”, säger Oksana Kolesnyk.
Oksana tog sin magisterexamen i Ukraina 2004 och är auktoriserad revisor genom Audit Chamber of Ukraine sedan 2006.
“Jag har även undervisat på universitet i Odessa, och startade sedan ett eget utbildningsföretag. Det var väldigt roligt att utbilda och dela erfarenheter med studenter inom områden som finansiell rapportering, revision och skatter.”
Skillnaden mot arbetet som revisor i Ukraina är främst att PwC är ett mycket större bolag, med större och mer komplexa kunder. “Det gör arbetet intressant och utmanande, och det är kul att lära sig nya saker”, berättar hon.
Svårigheten ligger främst i att Kolesnyk inte talar svenska flytande.
“Språket är en utmaning, och jag studerar svenska flera dagar i veckan. Men det går bra att arbeta på engelska också. Det finns förstås även skillnader i nationella redovisningsprinciper och lagstiftning, men det är absolut hanterbart, jag lär mig snabbt.”
När Revisionsvärlden intervjuar Oksana Kolesnyk är det högsäsong.
“Jag jobbar med revision för stora bolag inom Assurance Stockholm, och redan efter några dagar började jag med kunduppdrag.”
Hur skiljer sig arbetslivet åt mellan Sverige och Ukraina tycker du?
“Jag jobbade ju inte på ett ”Big 4-bolag” där, så det är lite skillnad. Men det är mycket mer likheter än skillnader. I Sverige är det mer fokus på work-life balance. Samtidigt är det förstås ett högt tempo här när det är högsäsong inom revision, men andra delar av året kan man ta det lugnare.”
Oksana flydde från Ukraina med båt till Rumänien och vidare till Sverige med flyg. Med på flykten hade hon sina två barn, idag tio och tolv år gamla.
“Vi älskar Sverige. Barnen går i en vanlig svensk skola, vilket är jättebra för att komma in i det svenska samhället. Vi kom hit den 15 mars förra året. Jag kände en stor stress eftersom vi inte hade någonstans att bo och jag hade inget jobb. Genom Beredskapslyftet fick jag en intervju en fredag i maj, och började måndagen efter som administrativ assistent på en advokatbyrå. Jag fick ett bra kontrakt och var där i sju månader innan eventet i november, men nu har jag äntligen ett jobb som jag är utbildad för och har erfarenhet från.”
Oksana berättar att hon aldrig varit i Sverige tidigare.
“Jag var desperat när jag kom till Rumänien från Ukraina. Det fanns direktflyg till Sverige som var väldigt billiga, och jag hade en vän i Danmark som visste lite om att bo i Skandinavien. Hon rådde mig att åka hit, med tanke på min erfarenhet från finansbranschen, och jag följde rådet.”
När vi talas vid är det fredag och AW på gång.
“Jag är jätteglad att kollegerna tänker på mig och frågar om jag vill vara med. Jag känner mig uppskattad, jag kan hjälpa till, och jag kan också be om hjälp när det behövs. Folk har ett öppet sinne, och det har nog också att göra med att PwC är ett internationellt bolag. Men jag tror att det är en win-win även för mindre byråer att anställa ukrainska ekonomer. Fler borde ta chansen”, Oksana Kolesnyk.
Kajsa Boqvist är partner på PwC, ansvarig för skatterådgivningen i Sverige och har engagerat sig i byråns samarbete med Beredskapslyftet.
“Det känns oerhört viktigt att vi som företag tar vårt samhällsansvar och försöker bidra med lösningar på aktuella utmaningar, och det här är ett konkret sätt där vi faktiskt kan göra skillnad”, säger Kajsa Boqvist.