Finländsk jätte “satsar långsiktigt i Sverige”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
I en intervju i våras avslöjade Mikko Soirola, chefen för Accountor-gruppens programvarudel, att bolaget drar igång en Sverigeoffensiv och utmanar marknadsledarna Fortnox och Visma. På kundträffen Procountor Day som arrangerades i Stockholm förra veckan var Mikko Soirola minst lika offensiv och gav en rad nya detaljer.
”Vi storsatsar på den svenska marknaden. Vi har trefaldigat vår organisation i Sverige de senaste 12 månaderna, från fem till 15 personer och lanserat flera nya produkter”, säger Mikko Soirola, och ger som exempel ett CO2-rapportverktyg och en modul som gör det enkelt även för de minsta företagen att skicka e-fakturor.
Hans kollega Katarina Ylikorkala, marknadsdirektör på Accountor Group, pekar på att Procountor, flaggskeppet i Accountorgruppens programvaruportfölj, har funnits på den svenska marknaden länge och är redo för att ta nästa steg.
”Vi är marknadsledande i Finland och har finansiellt utrymme att satsa långsiktigt i Sverige. Vi ser en tydlig plats för ett skalbart ekonomisystem som på allvar fokuserar på samarbetet mellan redovisningsbyrån och kunden”, säger Katarina Ylikorkala.
Enligt Mikko Soirola har den svenska redovisningsbranschen ett alltför fyrkantigt synsätt på hur digitaliseringen av bokföringen ska gå till.
”Det är antingen slutkunden som gör allt, eller redovisningsbyrån som gör allt. Men för många kunder är det bättre att erbjuda en medelväg”, säger Mikko Soirola.
En nyckel till effektivare flöden är e-fakturering, något som varit standard i Finland i många år, men som går långsamt i Sverige.
”Den tekniska infrastrukturen är på plats i Sverige. Nu är det kulturen som måste förändras. Offentlig sektor kräver nu e-fakturor, vilket kommer att påverka bolagen, först stora och sedan små”, säger Mikko Soirola.
Programvarubolagen tar ofta betalt både av den som skickar och tar emot en e-faktura. Kan prissättningen av e-fakturor vara det som bromsar utvecklingen?
”Jag tror inte att e-fakturorna är för dyra i Sverige. Även småföretagare måste värdesätta sin tid. Hur mycket tid tar det att betala en PDF-faktura och få in den i ekonomisystemet, om det görs manuellt? Dessutom kommer det att bli fel ibland”, säger Mikko Soirola.
Ekonomisystemet Procountor passar enligt Soirola bolag med ”upp till 100 anställda, och även större”. Ändå siktar bolaget på den svenska marknaden främst mot små och medelstora bolag. Redovisningsbyråerna är för många programvaruföretag en viktig säljkanal till småbolagssegmentet. Även Procountor hoppas kroka arm med byråer.
Varför skulle svenska byråer riskera att byta system, med den omställning det innebär för kunderna?
”Vårt viktigaste budskap är att det går att arbeta effektivare, på ett sätt som gynnar både byrå och kund. Vi vill göra redovisningskonsulten litet starkare. Redovisningskonsulter får mera tid med sina kunder och data i real tid möjliggör bättre beslut. Det möjliggör våra system”, säger Katarina Ylikorkala.
Samtidigt sticker Procountor inte under stol med att de ekonomiska incitamenten också är viktiga. Exempelvis Fortnox har skruvat i sina incitamentssystem på ett sätt som oroat vissa byråer, se tidigare artikel.
”Jag vill inte kommentera konkurrenterna, men vi har inte gjort några förändringar i våra provisioner. Det är viktigt att byråerna känner sig uppskattade och får del av kakan”, säger Mikko Soirola.