Hans Börsvik

Tidigare PwC-chef tar klubban i nyhetssajt

Hans Börsvik, vd för PwC 2009-2013, är ny styrelseordförande för nyhetssajten Realtid. Börsvik hade en lång karriär som auktoriserad revisor på PwC, de sista åtta åren var han vice vd och vd.
Sedan 2014 är han verksam som rådgivare och styrelseledamot. Nu tar han över ordförandeklubban i Realtid. Nyhetssajten har gått med förlust i många år och lanserade nyligen en prenumerationstjänst. Börsvik tror att nättidningen står inför en ”turn around”.

”Jag tycker det känns lockande att vara med på den resan framåt”, säger Hans Börsvik till Realtid.
Han tvingades hantera ett stort medietryck 2010 när SvD Näringsliv publicerade en serie granskande artiklar om de fyra stora revisionsbolagen, en granskning som senare belönades med Guldspaden.

”Jag skulle egentligen ha åkt till en världskongress i Malaysia. Men det var bara att ställa in den resan. I stället läste jag SvD klockan fem varje morgon och satte i gång mediehanteringen på morgontimmarna”, berättar Hans Börsvik i Realtid.

Det var svettigt då, men i backspegeln välkomnar han granskningen.

”Jag träffade journalisten Carolina Neurath i efterhand och tackade henne för artiklarna. De fick oss att inse att våra medarbetare ska känna till våra ersättningssystem och karriärvägar – inte genom Svenska Dagbladet utan genom oss själva. De innebar att vi blev mycket öppnare”, säger Börsvik.

Han är engagerad i cirka femton bolag, i styrelsen eller i advisory boards.