Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Vill vi ha vilka ägare som helst i revisionsbyråer?

Erik Emilsson, grundare av Revideco och styrelseledamot i FAR, diskuterar i en debattartikel i tidningen Balans private equity (PE)-bolagens ökade intresse för revisionsbranschen.

Debatt

I fjol köpte ekonomirådgningskoncernen Accru Partners (som kontrolleras av PE-bolaget Axcel) ett antal kombibyråer, vid sidan om en rad redovisnings- och skattebyråer.
Som Revisionsvärlden löpande rapporterar är private equity-ägande inom både revision och redovisning en stark internationell trend. Bland annat har Grant Thornton UK och US och Baker Tilly US tagit in PE-bolag som ägare. Även i Nederländerna är private-equity ägandet utbrett. Erik Emilsson betonar vikten av att bevara revisorns oberoende om och när externa ägare släpps in i revisionsbyrån.

”Vi som revisorer behöver verkligen värna om denna grundläggande förutsättning för att kunna utöva revisionsverksamhet. När det gäller att skydda oberoendet och ändå ha externt ägande säger dagens regler bland annat att revisorer ska äga en majoritet av röstetalet, något som naturligtvis PE-ägda bolag måste se till att formellt uppfylla. Ett antal av de PE-bolag som vi pratat med har vidare hävdat att ”Revisorsinspektionen (RI) godkänt deras ägande”, något som representanter för RI tillbakavisar. RI har enligt direkta uppgifter bara hänvisat till vad som står i Revisorslagen om någon frågat”, skriver Emilsson i Balans.

Han anser att de revisionsbyråer som funderar på att sälja till PE-bolag måste se till de aktieägaravtal som upprättas i samband med en försäljning, inte på något sätt äventyrar oberoendet.
Emilsson påminner även om att PE-bolag traditionellt har en ägarhorisont på cirka 5 år, därefter vill de sälja byrån vidare.

”Detta leder till att en PE-ägd revisionsbyrå med största sannolikhet kommer att ha en ny ägare med jämna mellanrum. Det blir därför viktigt att säkerställa att man har kontroll även över kommande försäljningsprocesser, så att nästa ägare är medveten om och beaktar oberoendereglerna”, skriver han.

Emilsson avslutar med att fråga sig om vi verkligen vill ha vilka ägare som helst i revisionsbyråer.

”PE-bolagens uppgift som ägare är att maximera avkastningen på det satsade kapitalet. Det sker idag på en helt internationell marknad. Vill vi att nästa ägare av en svensk eller internationell revisionsbyråkoncern ska vara ett statligt kinesiskt bolag, ett skatteparadisbolag med okända ägare, eller en rysk oligark.”

Länk till hela artikeln i Balans.

Senaste från Revisionsvärlden