Mörka moln över brittiskt revisorsmöte
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Jag besökte inte branschorganisationen FAR:s senaste årsstämma, men vad jag förstår var det en lugn och städad tillställning. Inga stora orosmoln syns på himmeln när det gäller statsmakternas inställning till revision i småbolag och när det gäller stora bolag har vi för tillfället inga stora bolagsskandaler där revisionen ifrågasatts.
Annat var det när den brittiska medlemsorganisationen för revisorer och redovisningsekonomer, The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), hade sin 2019 Audit Conference i förra veckan – “Reflect, Reform, Refocus” var temat.
Konferensen gick av stapeln i ljuset av flera omskakande händelser:
- Konkursen i researrangören Thomas Cook (som ju bland annat äger svenska Ving). I Storbritannien har tillsynsmyndigheten redan inlett ett tillsynsärende av Thomas Cooks revisionsbyrå EY.
- Storbritanniens största sportutrustningssäljare Sportsdirekt står sedan en månad tillbaka utan revisor efter att ha misslyckats att hitta en byrå villig att göra jobbet. Grant Thornton meddelande redan i juli att man inte är intresserad att ett fortsatt uppdrag. Enligt nättidningen Economia var den utlösande faktorn bakom avhoppet att bolaget avslöjade att den fått kvarskatt i miljardklassen av det belgiska skatteverket – bara timmar innan Grant Thornton skulle skriva under bokslutet.
- Dessutom pressas revisionsbranschen av den ihållande tystnaden från den brittiska konkurrensmyndigheten. I en rapport från april i år föreslog myndigheten att alla utom de största av FTSE 350-bolagen ska tvingas till delad revision med två revisionsbyråer, varav den ena ska vara en så kallad “utmanarfirma” (inte en big four-byrå, utan exempelvis Mazars, Grant Thornton eller BDO).
- Den pågående omstöpningen av den brittiska tillsynsmyndigheten FRC till Arga, med tillhörande chefsbyte, som utlöstes av den så kallade Kingman-rapporten.
Vid sidan av dessa punkter finns en rapport från april i år från parlamentets utskott för näringslivs-, energi-och industristrategi. Där finns resonemang och förslag om mer aggressiva steg för att tvinga fram en minskning av big fours dominans när det gäller storbolagsrevision, att faktiskt bryta upp storbyråer och andra idéer som syftar på att sära på revision och rådgivning.
Revisionsvärldens krönikör Jim Peterson har tidigare tippat att inget kommer att ske med de brittiska förslagen så länge Brexit förlamar det politiska livet i önationen. Vad som händer sedan återstår att se.