”Helt ny modell för hybridarbete” ett förebud om hyressänkning
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Ett internt strategiskt beslut så viktigt att det manifesteras i ett externt pressmeddelande. Så kan man tolka EY:s ”helt nya modell för hybridarbete”, som ska ”implementeras i hela Norden”.
Hur personalen jobbade före pandemin framgår inte av pressmeddelandet. Men i framtiden gäller ”så mycket flexibilitet som möjligt” och EY refererar till egna enkäter som visar att de flesta säger sig vilja arbeta på kontoret två dagar i veckan.
Fastighetsanalytiker har talat om det i snart ett år, och i revisions- och redovisnings- och konsultbranscherna verkar på sina håll redan vara verklighet: Lokalbehovet krymper drastiskt. Några järtecken på vad som är på gång:
- Riksrevisionens lägger ner lokalkontor i Uppsala och Jönköping. Personalen övergår till permanent hemarbete, alternativt måste pendla (eller flytta) till Stockholm.
- Grant Thornton halverar den tidigare kontorsytan när man flyttar huvudkontoret i Stockholm till nya lokaler på Kungsgatan. Enligt kontorschefen kommer ”arbetslivet efter pandemin att bli mer flexibelt” och man kommer att varva arbete på kontoret, hemifrån och ute hos kund.
- Även EY nästan halverade kontorsytan i Stockholm när de flyttade till nya lokaler på Hamngatan. Det flyttbeslutet togs före pandemin och pressmeddelandet i veckan får snarast ses som en viljeinriktning för övriga nordiska kontor. Kanske även som något att lägga fram på bordet i kommande hyresförhandlingar.
Förr när många satt i eget rum brukade man räkna med 25 kvadratmeter/person. EY hyr idag 5 kvadratmeter/person i Stockholm. Revisionsvärldens har sammanställt hur mycket hyra de fyra största revisionsbyråerna betalar i hyror enligt senaste bokslut. Det visar sig att Big Four tillsammans lägger över en halv miljard kronor i årshyra. Samtidigt finns enligt Vismas senaste marknadsrapport ytterligare cirka 3000 revisions- och redovisningsbyråer med mer än en anställd. Många av dessa torde ha ett kontor. Revisionsvärldens uppskattar att revisions- och redovisningsbranschen i Sverige lägger minst en miljard kronor årligen på kontorshyror, kanske två. En hyressänkning med så litet som 10-20 procent skulle alltså ge enorma besparingar, varje år.