Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Gick Fagerstedt för snabbt fram?

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

För två veckor sedan sparkades Aspias vd Magnus Eriksson, av mycket oklara skäl. Nu avgår KPMG:s externrekryterade chef Magnus Fagerstedt efter ett år och sju månader. I båda fallen har besluten tagits snabbt. I Aspia-fallet går ordföranden Jan Frykhammar in som tillförordnad vd. KPMG brys sig inte ens om att tillsätta en t.f. chef, vilket talar för att en internrekryterad vd utses rätt snart.

Ordföranden Björn Hallins tal om beslutet att ”gå skilda vägar” har vuxit fram successivt, ”när strategiska vägvalsfrågor ställts på sin spets” skulle kunna innebära att Magnus Fagerstedt fått nog när styrelsen motsatte sig någon fråga han själv drivit hårt. Mot detta talar att Revisionsvärldens källor inom KPMG är övertygade om att Magnus Fagerstedt fått sparken.

Om det är styrelsen som drivit på, och det ligger någon sanning i Hallins beskrivning om att beslutet ”vuxit fram successivt”, måste det ändå finnas någon utlösande händelse eller fråga som gjort att styrelsen förlorat förtroendet för honom. Det kan också vara så att det inom styrelsen och den tyngsta delägarkretsen finns både anhängare och motståndare till Fagerstedt och att något inträffat som fått vågskålen att väga över till Fagerstedts nackdel. Faktum kvarstår: att inte ha en efterträdare klar, eller ens en t.f. vd tillhands, måste innebära att beslutet fattats snabbt. Fagerstedt togs in från EY för att få en frisk fläkt utifrån, kanske tycker vissa inom byrån att han gått alltför snabbt eller hårt fram i förändringsprocessen.

Magnus Fagerstedts viktigaste uppgift har varit att vända den negativa trenden för KPMG:s revisionsverksamhet. Det finns säkert olika syn på hur detta ska göras bäst. Topprevisorn Johan Dyrefors uppseendeväckande comeback i KPMG:s ledningsgrupp, som kommer samtidigt som Magnus Fagerstedt avgår, är ett tecken på att det är där problemet ligger. Om det är KPMG-revisorer ur det gamla gardet som drivit fram vd-bytet måste de se Magnus Fagerstedt som en felrekrytering. Det stärker i så fall inte korten för ordförande Björn Hallin, transaktionsspecialist och ytterst ansvarig för den ovanliga rekryteringen. Inte heller för Thomas Forslund, tung revisor som lockades över från EY 2014 och som sedan 2016 sitter i KPMG:s styrelse. Han kan misstänkas ha haft en roll när Fagerstedt fick jobbet.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden