Magnus Fagerstedt lämnar KPMG

"Styrelsen och vd har haft olika syn på hur tillväxtmål ska nås".

Magnus Fagerstedt

KPMG:s vd Magnus Fagerstedt lämnar byrån efter ett år och sju månader. Beslutet tycks ha fattats snabbt. På måndagen försvann Fagerstedt från KPMG:s webbplats. Efter att Revisionsvärlden börjat ställa frågor dök ett meddelande upp i KPMG:s pressrum:

”Vi har genomfört många förändringar på kort tid i syfte att skapa ett tydligare och starkare KPMG. Det har skett en renodling och utveckling av KPMG:s verksamhet med fokus på processer, digitalisering, effektivisering samt ett ökat fokus på marknadsfrågor. Med detta som grund är det är dags att ta nästa steg i utvecklingen med fortsatt fokus på tillväxt och där har styrelsen och vd haft olika syn på hur vi skall arbeta för att nå våra mål. Vi har därför enats om att gå skilda vägar”, skriver Björn Hallin, ordförande KPMG Sverige, på byråns webbplats.

Björn Hallin skriver också att styrelsen har inlett arbetet med finna en ny vd.

Magnus Fagerstedt är en erfaren revisor som haft en lång och framgångsrik karriär hos EY. Han blev vd på KPMG i augusti 2017, strax efter att han lämnat EY i samband med att han fyllde 60 år. Att som KPMG hämta sin vd från en konkurrerande byrå är snudd på unikt i revisionsbranschen, där chefen brukar rekryteras internt.

Björn Hallin

Revisionsvärlden kunde på måndagkvällen göra en mejl-intervju med Björn Hallin, ordförande KPMG. På frågan varför KPMG byter vd upprepar han motiveringar från pressmeddelandet, men skriver även:

”Beslutet att vi ska gå skilda vägar har successivt vuxit fram … Vi har helt enkelt stått lite för långt ifrån varandra när strategiska vägvalsfrågor ställts på sin spets.”

Ska ni söka nästa vd både externt och internt?

”Jag vill inte föregå styrelsens diskussion.”

Har ni några särskilda krav på den nya vd:n som skiljer sig från dem ni satte upp när ni rekryterade Fagerstedt?

”Vi får återkomma till det. Nu ska vi bereda ärendet enligt gängse ordning i styrelsen.”

Beslutet att “gå skilda vägar” när “strategiska vägvalsfrågor ställts på sin spets” låter som om Fagerstedt sa upp sig när styrelsen motsatte sig något han drivit. Samtidigt hävdar Revisionsvärldens källor inom KPMG att Magnus Fagerstedt fått sparken. Var det Fagerstedt eller styrelsen som drev fram entledigandet?

”Styrelse och vd har haft olika syn på hur verksamheten ska drivas framåt. Magnus har därför efter diskussioner med mig som styrelsens ordförande valt att lämna KPMG.”

Är det något Fagerstedt sagt eller gjort som fått styrelsen att tappa förtroendet för honom?

”Det handlar om att styrelse och vd har haft olika syn på hur verksamheten ska drivas. Det är viktigt att ledningen och styrelse har en samsyn kring vägen framåt.”

Finns någon t.f. vd tills den nya är på plats?

”Nej.”

 

Läs även kommentaren: Gick Fagerstedt för snabbt fram?

Läs om KPMG:s senaste bokslut och hur mycket byrån fick vid affären med Aspia: KPMG:s rådgivningsdel fortsätter att dra

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *