”Volymen av nya byråer är så stor att det påverkar marknaden”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Mindre redovisningsbyråer pressar de större. Den hypotesen förs fram i Vismas nya marknadsrapport, som specialstuderat nystartade verksamheter. Studien jämför marknadsandelen för byråer inom revision och redovisning med 20 eller fler anställda över tid. Mätt i antalet anställda (heltidstjänster) är relationen mellan större och mindre byråer stabil över tid (se diagram). Men Vismas branschexpert Jan Söderqvist tolkar siffrorna till de mindre byråernas fördel.
”De stora revisionsbyråerna växer framför allt inom andra delar än redovisning, medan de små verksamheterna nästan alltid är inriktade på just redovisning. Inom redovisning är det därför troligt att de små redovisningsbyråer faktiskt tar marknadsandelar från de större just nu. Det är en uppfattning som många branschaktörer har men som är svår att mäta statistiskt”, säger Jan Söderqvist.
Ett exempel är EY (ej med i Vismas rapport men omskrivet i Revisionsvärlden), som redovisade en omsättningstillväxt på åtta procent till 4,56 miljarder kronor under det senaste räkenskapsåret. Affärsområdet Consulting växte dock med hela 18 procent. Redovisningsverksamheten särredovisas inte.
I fjol startades 1497 nya verksamheter inom redovisning eller revision, vilket är rekord. Antalet verksamheter växer trendmässigt eftersom bolag hela tiden tillkommer varje år och väsentligt färre byråer försvinner genom uppköp eller avregistrering.
”Volymen av nya byråer är så stor att det påverkar marknaden”, säger Jan Söderqvist.
Idag finns över 23 000 verksamheter inom redovisning och revision. Finns det inget tak?
”Jag vet faktiskt inte. Medelåldern på de som driver redovisningsverksamhet är hög, det finns ålderspucklar som gör att det nog kan bli nettominskningar av antalet byråer vissa år. Men tillväxten av nya enmansverksamheter är stark”, säger Jan Söderqvist.
Han anser att många av de små redovisningsbyråerna är produktionseffektiva och ser få stordriftsfördelar inom redovisning.
Samtidigt är väl just stordriftsfördelar som motiverar förvärven hos många växande medelstora och stora byråer?
”Stordriftsfördelarna är få. De stora byråerna använder samma teknik som de små, men ofta lite sämre eftersom de inte är optimalt organiserade”, säger Jan Söderqvist.
Rapporten kartlägger även marknaden för redovisning respektive redovisningsprogram, som Jan Söderqvist ser som kommunicerande kärl. Redovisningsbyråerna omsätter idag uppskattningsvis 20 miljarder kronor, medan bokförings- och affärssystemen omsätter cirka 5 miljarder kronor. År 2030 spår Visma att rollerna är ombytta. Affärssystemen omsätter 20 miljarder kronor medan redovisningsbyråerna halverat omsättningen till 10 miljarder kronor.
”I slutänden är det ändå alltid företagaren som får betala för redovisningstjänster + systemkostnader. Det är troligt att anta att intäktsökningen hos plattformarna sker på bekostnad av redovisningsbranschens intäkter. Men för företagaren blir det effektivisering av just administration”, skriver Visma i rapporten.
Den rekommenderade lösningen för redovisningsbranschen har vi hört tidigare: Sälj standardtjänsterna till fast pris och försök att få redovisningskonsulterna att fokusera på mer kvalificerade tjänster. Visma-rapporten refererar till en brittisk studie från programvaruföretaget Xero som följde 16 byråer under 5 års tid. Xero-studien visade att digitaliseringen påverkade byråernas intäkter negativt. Men de byråer som fokuserade på servicetjänster till företagaren nästan fördubblade sina intäkter från respektive kund.
Läs även tidigare artikel om Vismas marknadsrapport.
Länk till rapporten.