Tysk omorganisation inom EY skapar ilska
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Tyska EY har genomfört en omorganisation i vilket den lönsamma konsult-, skatte- och M&A-rådgivningsverksamheterna skilts från revisionsdelen. De avskilda verksamheterna, som står för tre fjärdedelar av byråns totala årliga intäkter på 2,6 miljarder euro, finns nu i separata juridiska enheter. Detta skapar ilska hos de tidigare ägarna av Wirecard, som kollapsade år 2020. Bolaget reviderades av EY, vilket lett till skadeståndskrav på många miljarder euro mot byrån.
“Den rättsliga enhet som är föremål för Wirecard-stämningar är avskalad på betydande tillgångar, som annars kunde ha använts för att täcka skadeståndskrav”, säger Joachim Lehnhardt, partner på Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, till Finacial Times. Han som företräder ett antal stora institutionella aktieägare som stämmer EY.
Liebscher och hans kollegor lämnade i förra veckan in en begäran till Bayerns högsta distriktsdomstol, där en grupptalan mot EY ligger. Advokaten kräver att domstolen fastställer att alla EY:s tyska affärsenheter fortfarande är ansvariga för potentiella skadestånd när det gäller Wirecard.
En annan advokat som processar mot tyska EY, Marc Liebscher, kallar EY:s omorganisation för ett “skamlöst drag för att skydda huvuddelen av EY:s tillgångar i Tyskland från Wirecard-processen”.
EY Tyskland säger i ett uttalande att omstruktureringen anpassar byråns rättsliga struktur i Tyskland till hur det ser ut i andra europeiska länder. Byrån pekar även på diverse regleringskrav för dess olika affärsområden.
“De juridiska förändringarna har inga konsekvenser när det gäller ansvar för nuvarande eller tidigare uppdrag, eller några pågående stämningar”, sa tyska EY enligt FT.
Enligt Finacial Times-artikeln kommer tyska EY:s bolag som inte bedriver revision att vara utsatta för risker när det gäller Wirecard-stämningar i fem år efter omorganisationen. Men de långsamma domstolsförfarandena i Tyskland innebär nästan säkert att processerna kommer att pågå längre än så. En grupptalan mot Deutsche Telekom pågick i 19 år innan den slutligen löstes, skriver tidningen.