Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Så rustar byråer för återgång till kontoret

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

KPMG Stockholm

Coronapandemin är inne på fjärde månaden i Sverige och Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande alla som kan att arbeta hemifrån. På de större byråerna i Stockholm gapar kontorslandskapen alltjämt tomma. Det uppger BDO, EY och KPMG när Revisionsvärlden ringer runt. Samtidigt pågår planeringen för hur man ska kunna arbeta smittsäkert när personalen väl återvänder.

På KPMG i Stockholm hälsas de medarbetare som vågar sig till kontoret med en uppmaning att sprita händerna – redan vid inpassering, se foto. Även på EY finns tydliga om skyltar om vad som gäller.

”För de som måste besöka våra kontor så gäller 2-metersregeln vid alla tillfällen och vi har därför exempelvis spärrat av vissa arbetsplatser”, säger presstalespersonen Stina Gustafsson.

BDO:s presstalesperson Victoria Bravell säger att byråns planer för tillbakagång till Stockholmskontoret även inkluderar möblering.

De flesta stora revisionsbyråer har (i alla fall i Stockholm) aktivitetsbaserade huvudkontor, där medarbetarna saknar egna skrivbord. De öppna kontorsytorna har beskrivits som en mardröm ur smittspridningssynpunkt. Vissa tror till och med att pendeln kan komma att gå tillbaka från de öppna kontorslandskapen till mer avgränsade kontorsrum.

”The Pandemic May Mean the End of the Open-Floor Office”, skrev New York Times nyligen.

Calle Rosengren, universitetslektor vid Lunds universitet som forskar om framtidens arbetsmiljö, säger till Dagens Nyheter:

”Kontoret ska vara ett ställe där vi kan interagera. Frågan framöver blir hur vi balanserar minskad smittspridning med den sociala funktionen, och med att kunna träffa varandra.”

Han tror att det kan komma att dyka upp skärmväggar i kontorslandskapen och kontorsinredningsföretaget DPJ interiör rapporterar om fördubblad försäljning av både små bordsskärmar och skärmväggar som står på golvet. Ingen av de byråer Revisionsvärlden varit i kontakt med har dock gjort några sådana inköp.

”På kontoret i Stockholm är våra arbetsplatser i landskapen sedan tidigare utrustade med skärmar”, säger BDO:s Victoria Bravell.

KPMG Stockholm

KPMG:s vd Patrik Anderbro är inte säker på att pandemin kommer att ändra synen på aktivitetsbaserade kontor, men tycker att osvuret är bäst.

”Vi har haft en ambition att jobba aktivitetsbaserat, där du lämnar ett rent skrivbord varje kväll, och gått åt det hållet på många orter. Det är klart att vi funderar på hur det ska bli framöver”, säger Patrik Anderbro.

Byråerna som Revisionsvärlden varit i kontakt med uppger att många medarbetare längtar tillbaka till kontoret.

”Visst börjar många tröttna. Vi har fått frågan om man kan börja komma tillbaka kontoret, men vi rekommenderar att jobba hemifrån tills Folkhälsomyndigheten säger annat, särskilt i Stockholm”, säger Patrik Anderbro.

Han pekar på att det gått över förväntan att jobba med de digitala verktygen och att det kommer att bli mer hemarbete även på längre sikt. Det ställer nya krav på kontorsplanering.

”Många vill ha flexibiliteten att sitta hemma, men samtidigt vill de ha ett kontor att gå till. Det gäller att säkerställa att inte alla kommer in samtidigt.”

Även om många spår ett minskat lokalbehov i framtiden skulle effekten i ett senare läge av pandemin kunna bli motsatt för revisions- och konsultbranschen. Ett scenario är att många har ett uppdämt behov av att träffa folk, att smittskyddsläget möjliggör arbete på det egna kontoret, men att det samtidigt känns tveksamt att göra kundbesök.

”Historiskt har vi arbetat mycket ute hos kunder. Nu blir frågan om kunderna vill ha oss där”, säger Patrik Anderbro.

EY flyttar i början av nästa år det svenska Stockholmskontoret, med cirka 1500 medarbetare, till Sergelhuset på Hamngatan. Det nya kontoret är inte oväntat aktivitetsbaserat. Frågan är om det krävs smittskyddsåtgärder även i de nya lokalerna eller om pandemin kanske lagt sig då.

”Vi har redan kommit långt i planeringen av vårt nya Stockholmskontor”, säger Stina Gustafsson.

Hon berättar att det nya kontoret kommer att vara en så kallad ”smart office” med sensorer vid varje arbetsplats. Det ger medarbetarna en realtidsvy av både tillgängliga mötesrum och tillgängliga arbetsplatser.

KPMG Stockholm

Senaste från Revisionsvärlden