Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

RI varnar revisor – klientens verksamhet ”borde ha registrerats hos Finansinspektionen”

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En auktoriserad revisor som driver en medelstor byrå i Stockholm varnas av Revisorsinspektionen (RI) efter att flera brister i hans revision av ett aktiebolag uppdagats. Bolaget ägnade sig åt att anskaffa kapital för investeringar i solceller. Ärendet handlar om räkenskapsåren 2018-2019 och RI mottog en anmälan som föranledde att ärendet öppnades.

Bland annat ska revisorn ha väntat för länge med att vidta åtgärder för kundkännedom enligt penningtvättslagen. Genom dokumentationen har det visat sig att revisorn gjorde viss granskning i uppdraget innan han vidtagit nödvändiga åtgärder.

För räkenskapsåret 2018 ska revisorn inte ha utfört en tillräcklig granskning av balanserna, så till den grad att han inte haft fog för att kunna tillstyrka fastställandet av resultat- och balansräkningarna.

Revisorn ska också ha brustit i hans bedömning om vilka regler som gäller för kundens verksamhet. För de två aktuella räkenskapsåren gällde lagen om inlåningsverksamhet, eftersom bolaget samlat in inlåningar för investeringar från privatpersoner. Därför borde verksamheten ha registrerats hos Finansinspektionen – det kan dock inte utläsas ur revisorns dokumentation vad han gjort för att analysera den här frågan närmare.

Dessutom ska revisorn ha godtagit ett väsentlig redovisningsfel i bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2018, vilket resulterat i att han inte haft grund att tillstyrka fastställandet av balansräkningen.

”Bolaget tog i årsredovisningen för år 2018 upp ett belopp motsvarande vad som skulle betalas för de emitterade aktierna som fritt eget kapital. Åtgärden, som motiverades med att bolaget hade genomfört en nyemission med överföring till överkursfond, var uppenbarligen felaktig, eftersom emissionsbeslutet hade fattats först efter balansdagen.”, skriver RI.

Dessutom ska revisorn för båda räkenskapsåren inte vidtagit adekvata åtgärder för att kunna dra slutsatsen att bolagets utlåning till närstående företag var kommersiellt betingad, och ska heller inte i revisionsberättelserna informerat om att styrelsen upprättat en särskild förteckning över de aktuella lånen.

Sammantaget är revisorns brister allvarliga, och han tilldelas därför en varning.

Läs hela beslutet på Dnr 2020-1301.

Senaste från Revisionsvärlden