Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Revisor tvingas böta 60 000 kronor efter penningtvättsmiss

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En auktoriserad revisor med egen byrå i Stockholm varnas och bötfälls av Revisorsinspektionen (RI) efter att ha försummat sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. Beslutet behandlar revisorns arbete i ett bygghandelsbolag och ett fastighetsbolag, samt byråns interna rutiner och riktlinjer på området. 

Ärendet öppnades av RI på eget initiativ till följd av den riktade satsning som RI gjort på penningtvättsrelaterade frågor inom ramen för den riskbaserade tillsynsverksamheten. 

En revisionsbyrå ska enligt penningtvättslagen göra en bedömning av hur “de produkter och tjänster som tillhandahålls i verksamheten kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism och hur stor risken är för att detta sker”. Revisorn ombads att ge in byråns allmänna riskbedömning, vilken aldrig skickades. RI gör bedömningen att en allmän riskbedömning aldrig gjorts. 

Revisorn har heller inte gett in byråns riktlinjer och rutiner enligt penningtvättslagen. Revisorn har uppgett att de inte har några egna rutiner eller riktlinjer, utan följer revisionsprogrammets mallar, vilket inte är adekvat, enligt RI.

“Skyldigheten för ett revisionsföretag att upprätta en allmän riskbedömning, rutiner och riktlinjer samt, för en revisor, att vidta och dokumentera kundkännedomsåtgärder och att sedan hålla uppgifterna uppdaterade, har funnits i många år och det måste krävas av en revisor att han eller hon håller sig väl informerad om vad som gäller i detta hänseende”, skriver RI. 

Gällande de enskilda revisionsuppdrag som ärendet behandlar har revisorn i båda fall underlåtit att göra välgrundade bedömningar av kundernas riskprofiler. Vidare ska kundkännedomsåtgärderna i ett av uppdragen vidtagits för sent. 

RI menar att det mot bakgrund av bristernas omfattning finns anledning att förena revisorns varning med en sanktionsavgift. RI betraktar dock inte revisorns agerande som uppsåtligt, och bestämmer avgiften till den nedersta delen av sanktionsskalan. Avgiften bestäms till 60 000 kronor. 

Läs hela beslutet Dnr 2023-0652.

 

Senaste från Revisionsvärlden