Redovisningsbyrå får klartecken att jobba för ryskägt bolag
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Kommerskollegium har i ett beslut gett klartecken till en redovisningsbyrå i Göteborg att fortsätta arbeta åt ett lettiskt bolag. Detta trots att bolaget har en rysk ägare som finns på EU:s sanktionslista som upprättats efter kriget i Ukraina.
”Vår kund är ett lettiskt bolag med verksamhet i Sverige. Det är ingen stor kund, vi hjälper till med momsdeklarationer och ser till att svenska skatter och avgifter blir rätt. Men när kriget bröt ut och sanktionslistorna upprättades såg både vi och kunden att den ryska ägaren till bolaget fanns med”, säger redovisningsbyråns vd till Revisionsvärlden.
I februari pausade byrån arbetet för den lettiska kunden och tillsammans med bolaget kom de överens om att frysa betalningen. I mars skrev byråns vd:n en formell ansökan om ”frigörande av tillgångar och ekonomiska resurser som frysts enligt EU-förordningen om restriktiva åtgärder”.
Kommerskollegium svarade i maj att den frysta betalningen för redovisningstjänster om 9000 kronor kunde genomföras och att fortsatt jobb åt det ryskägda bolaget är OK. Beslutet gäller i åtta månader, alltså året ut.
Enligt Kommerskollegium kan även bolag som omfattas av sanktionerna få tillgång till ”grundläggande redovisningstjänster”. ”Det finns därmed förutsättningar att bifalla ansökan” skriver Kommerskollegiums enhetschef Michael Koch i beslutet (dnr 2022/00598-10).
Betalningarna måste ske till ett bestämt bankkonto och byrån måste till Kommerskollegium redovisa alla betalningar från den lettiska kunden ”så snart de ägt rum”.
Enligt Kommerskollegium är Göteborgsbyrån den enda i Sverige som inkommit med denna typ av ansökan. Från andra branscher har det inkommit 17 ansökningar om “undantag från frysning”.
”Det förvånar mig litet, många andra byråer måste vara i en liknande situation. Vi är väldigt nitiska och måna om att göra rätt”, säger vd:n.
Ni hade inga moraliska betänkligheter att fortsätta att arbeta för kunden? Det finns kanske skäl till att ägaren är på sanktionslistan?
”Självklart dyker moraliska aspekter upp i sådana här sammanhang. Men samtidigt är det inte vårt arbete att granska ett företags ägares politiska eller internationella relationer. Vi har främst tittat på det avtal vi har gentemot klienten samt de lagar enligt EU och Sverige som måste fullföljas, därefter gjort det bästa av situationen. Där alla parter har varit förstående och vi har kunnat komma till en lösning”, säger vd:n.