Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Pyramidkungens revisor varnad och bötfälld

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En auktoriserad revisor på en mindre kombibyrå i Stockholm varnas av Revisorsinspektionen (RI) i ett ärende som rör misstänkt pyramidspel kring kryptovalutan Titus Coin. Han får även en sanktionsavgift på 60 000 kr.

Den varnade hade dels uppdrag som revisor i VIP Coin Sparkassa, en ekonomisk förening, dels i ett aktiebolag kopplat till sparkassan. I både föreningen och aktiebolaget figurerar en norrman känd som ”pyramidkungen”. Det misstänkta pyramidspelet har byggts upp kring Titus Community, som haft 5000 registrerade ”säljare”.

RI öppnade tillsynsärendet efter att ha fått in en anmälan, och även andra myndigheter är inkopplade i härvan. Skatteverket har upptaxerat aktiebolaget med flera miljoner kronor.
Skatteverket har konstaterat att minst 35 miljoner sattes in bara under 2017, pengar som tycks vara försvunna. Revisonsvärlden erfar att Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om härvan, men myndigheten vill inte bekräfta detta.

”Vi kan från myndigheten vare sig dementera eller bekräfta en sådan uppgift till följd av regler om sekretess”, skriver Ekobrottsmyndigheten till RV.

Revisorn reviderade den ekonomiska föreningen räkenskapsåren 2016–2018. I aktiebolaget handlar det endast om räkenskapsåret 2017 eftersom han fick revisionsuppdraget i februari 2018 och avslutade detsamma i december samma år.

I revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2016 för den ekonomiska föreningen anmärkte revisorn på att årsredovisningen inte upprättats i tid. Samma anmärkning gjordes i revisionsberättelsen för aktiebolaget för räkenskapsåret 2017. I föreningens revisionsberättelse för 2018 varken till- eller avstyrkte revisorn ansvarsfrihet för styrelsen, med ”pyramidkungen” i spetsen.

När det gäller uppdraget för den ekonomiska föreningen slår RI ner på att revisorn borde anmärkt på att föreningen inte förde någon traditionell medlemsförteckning. Revisorn genomförde visserligen andra granskningsåtgärder för att komma fram till antalet medlemmar, men det imponerar inte på RI.

Det finns även frågetecken kring stämmor och vilka som kallats till stämmor.

”Den professionella skepticism som bör prägla en auktoriserad revisors arbete borde vidare ha föranlett (revisorn) att ifrågasätta om avsaknaden av protokoll för stämmor som hållits under räkenskapsåren 2017 och 2018 kunde vara en följd av att det faktiskt inte hade hållits några stämmor till extra stämma, daterad den 12 april 2017. Av dokumentationen kan dock inte utläsas vilka medlemmar som kallades till denna stämma och det kan inte heller för något av räkenskapsåren utläsas vilken granskning i övrigt som (revisorn) gjorde avseende om och när kallelser gjorts till föreningsstämmor”, skriver RI i beslutet.

När det gäller revisionen av aktiebolaget anser RI att revisorn saknat grund för att tillstyrka fastställandet av resultat- och balansräkningar. RI anser även att det fanns ”väsentliga osäkerhetsfaktorer om bolagets fortsatta drift” som revisorn borde flaggat för.

Inte heller har revisorn gjort jobbet i förhållande penningtvättslagen, varken i föreningen eller aktiebolaget.

”Hans revisionsarbete har uppvisat allvarliga brister på ett betydande antal punkter. Det är tydligt att bristerna inneburit risker för berörda intressenter. I synnerhet medlemmarna i den ekonomiska föreningen har härigenom gått miste om det skydd som de har haft anledning att räkna med att en revision genom en kvalificerad revisor skulle ge”, skriver RI i beslutet.

Bristerna är så omfattande och djupgående att RI inte nöjer sig med en varning utan även tar ut en en sanktionsavgift på 60 000 kronor.

Läs hela beslutet Dnr 2020-0874

Senaste från Revisionsvärlden