Ny storförlust för Aspia
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Det är tre år sedan PwC sålde den redovisningsdel som utgör basen i Aspia. Nu har redovisnings- och rådgivningsjätten för första gången presenterat en koncernredovisning, som ger en samlad bild av verksamheterna, som bygger på fyra större förvärv: PwC:s och KPMG:s redovisnings- och lönedelar, lönespecialisten DLN och Skeppsbron Skatt.
Nettoomsättningen i Aspia Group Holding AB minskade med under fjolåret med en procent till 1,35 miljarder kronor. Resultatet efter skatt förbättrades från minus 511 Mkr 2019 till minus 407 Mkr i fjol. Vd Ola Gunnarsson säger sig vara relativt nöjd med utvecklingen, jätteförlusterna till trots.
”Det är en process att skapa ett fristående bolag. Vi har investerat väldigt mycket tid och pengar i att skapa ett fristående bolag med en egen it-miljö. Nu är det arbetet klart och vi kan börja blicka mot tillväxt igen”, säger Ola Gunnarsson.
Aspias ägare, PE-bolaget IK Investment Partners, tvingades i fjol skjuta till en kvarts miljard kronor i en nyemission.
Vad säger de om att koncernen nu redovisar nya stora förluster samtidigt som omsättningen krymper?
”I stort sett är utvecklingen i linje med förväntningarna. Vi har en plan och vi jobbar enligt den. Förutom pandemin har det varit få överraskningar”, säger Ola Gunnarsson.
Kommer ni att gå med vinst i år?
”Det vill jag inte kommentera, men vi har en fin utveckling och ser god efterfrågan. Det gäller alla våra tjänsteområden”, säger Ola Gunnarsson.
Aspia pekar på att det operativa resultatet, före alla avskrivningar och räntekostnader är mycket bättre än det som syns i koncernredovisningen. Aspia Group Holding hade ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten på 160 Mkr under 2020, det var en förbättring från 2019. Dessvärre tyngs man av lån som vid årsskiftet uppgick till 867 Mkr och som måste betalas tillbaka inom fem år, eller omfinansieras.
”Vi kommer inte att ha några problem att betala lånen, Aspia utvecklas enligt plan”, säger Ola Gunnarsson.
Koncernen hade enligt årsredovisningen 1341 anställda vid årsskiftet. Samtidigt har man förvärvat verksamheter med cirka 1500 anställda, om man lägger ihop de fyra viktigaste köpen från PwC och KPMG (1100 respektive 300 anställda), DLN Payroll Services 40 anställda och Skeppsbron Skatt 55 anställda.
Revisionsvärlden har skrivit flera gånger om hur personal från Aspia hoppar av och startar egna byråer. Ibland renodlade redovisningsverksamheter, ibland kombibyråer tillsammans med revisorer från PwC. Två exempelvis är Ludvikabaserade Dalacc och Acreda i Örebro.
Varför är det så många som slutar?
”Aspia utbildar och utvecklar många i branschen och det är alltid tråkigt när duktiga kolleger slutar. Man ska komma ihåg att en hel del som provar sina vingar på andra håll kommer tillbaka till oss, med nya erfarenheter.”
Jag har hört att ni skruvat åt era bonussystem, kan det förklara varför vissa slutat?
”Det stämmer att vi inför 2021 uppgraderade vår bonusmodell för seniora medarbetare. Bonusmodellen möjliggör högre bonusar än tidigare. Modellen är en form av vinstdelning som styr mot våra mål och möjliggör för våra medarbetare att ta del av Aspias tillväxt. Utöver det har vi även kompletterat med en ny slags ersättningsmodell kopplat till saldotid, som möjliggör större valfrihet, till våra juniora medarbetare. Så jag skulle vilja säga att vi gjort motsatsen till att skruva åt.”
Kommer ni att krympa personalmässigt från den nuvarande nivån?
”Det tror jag inte. Vi kommer att rekrytera över 100 personer under hösten. Men det är hög personalomsättning i branschen, det gäller inte bara oss.”
Ligger er personalomsättning över eller under 20 procent?
”Jag kan inte säga exakt, det är däromkring.”
Läs även kommentaren: Dyra förvärv pressar ägaren