Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Missnöje på Riksrevisionen över stängda kontor

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Missnöjet jäser på Riksrevisionens lokalkontor i Uppsala och Jönköping efter att myndigheten beslutat att lägga ner båda kontoren, se tidigare artikel. Personalen övergår till permanent hemarbete, alternativt måste pendla (eller flytta) till Stockholm. Riksrevisionen har omkring 15 anställda i Jönköping och 20 i Uppsala.

Riksrevisor Helena Lindberg hoppas kunna ge de berörda medarbetarna ett bud i före semestern. Antingen pendlar man – eller flyttar – till Stockholm, eller så övergår man till ett nytt ”distansarbetsavtal”, som just nu förhandlas fram med facket.

”Det handlar om extra ersättning för att exempelvis inreda hemmakontor och att man som distansjobbare inte har tillgång till saker som kaffe och fruktkorg. Vi hoppas kunna ge ett bra erbjudande till personalen före semestern”, säger Helena Lindberg.

En källa till Revisionsvärlden vittnar om en misstänksamhet och besvikelse hos de berörda, som arbetar med revision av myndigheter. Bland annat ifrågasätts ledningens motiv till nedläggningen. Myndigheten uppger att det kostar cirka 3 Mkr/år i hyra och förvaltning av lokalkontoren, men kostnadsbesparingen uppges inte vara huvudskälet till kontorsstängningarna.

”Besparingen är ett av skälen till beslutet, men inte det avgörande. Det är möjligheten att organisatoriskt samla all personal under ett och samma tak, kombinerat med utökade möjligheter att bo och arbeta på olika orter”, säger Helena Lindberg.

När Riksrevisionen etablerade verksamhet i Uppsala och Jönköping var tanken att minska behovet av resor till granskade myndigheter och att ”öka möjligheterna till kompetensförsörjning” genom att kunna rekrytera personal även utanför Stockholm. Men enligt ledningen påverkas inte resandet nämnvärt av huruvida man hyr lokaler i Uppsala och Jönköping, eller ej.

”Och när det gäller kompetensförsörjningen har det till och med varit lite svårare att rekrytera till kontoren i Uppsala och Jönköping jämfört med i Stockholm. De ursprungliga skälen för att hyra lokaler i Uppsala och Jönköping är alltså inte längre relevanta”, säger Helena Lindberg.

Riksrevisionen sitter sedan augusti i fjol i ett nytt huvudkontor på S:t Eriksgatan 117 i Stockholm. Stockholmskontoret är aktivitetsbaserat (utan egna skrivbord) och har använts sparsamt p.g.a. pandemin. Lokalerna för de 300 medarbetarna är på 4 100 kvm och hyreskontraktet löper på sex år.

Enligt RV:s källa finns en förstudie om kontorsstängningarna som talar om att distansarbetet är en övergångslösning, tills myndigheten lyckats rekrytera ny personal till huvudkontoret i Stockholm. Detta förnekas dock av riksrevisor Helena Lindberg.

På Stockholmskontoret bör finnas plats för minst 35 anställda, särskilt om vissa fortsätter att arbeta devis hemifrån även efter pandemin.

Det spelar kanske ingen roll om personalen i Jönköping och Uppsala väljer att säga upp sig, bara de inte gör det för snabbt?

”Det är ett felaktigt antagande, vi är mycket angelägna om att behålla alla medarbetare i Jönköping och Uppsala – både på kort och lång sikt”, säger Helena Lindberg.

Helena Lindberg

Kan beslutet innebära extrakostnader på lång sikt? Både hyror och löner är väl högre i Stockholm än på andra håll?

”Det tror vi inte. I alla fall i Uppsala är lönerna lika höga som i Stockholm”, säger Helena Lindberg.

Kan ni utföra ert uppdrag om många i Uppsala och Jönköping slutar?

”Visst skulle det bli problem om många skulle säga upp sig i sommar. Personalen i Jönköping och Uppsala utgör 30 procent av alla som arbetar med myndighetsrevision. Men jag tror och hoppas att få ska sluta”, säger Helena Lindberg.

Hur många har sagt upp sig sedan ni berättade om planerna att stänga i Uppsala och Jönköping?

”Bara en vad jag vet. Och jag känner inte till skälet till varför denne valt att sluta”, säger Helena Lindberg.

Riksrevisionen hade en personalomsättning på 8 procent 2020, vilket var lägre än 2019. Inom myndighetsrevisionen, den del som Uppsala och Jönköping tillhör, var personalomsättningen cirka 10 procent.

Förutom själva beslutet uppges personalen i Jönköping och Uppsala vara missnöjda med kommunikationen kring kontorsnedläggningarna. Förhandlingarna med fackförbunden sekretessbelades, och utåt har det varit tyst.

”Det är naturligt att vi först talar med fackföreningarna om en sådan här förändring. Jag håller inte med om att det har varit tyst utåt. Vi har inte släppt några pressmeddelanden men jag har talat med Revisionsvärlden och med riksdagens råd”, säger Helena Lindberg. (Riksdagens råd för Riksrevisionen har medlemmar från alla partier i riksdagen. Riksrevisorn ska informera rådet om myndighetens verksamhet och organisation, RV:s anmärkning).

Riksrevisionen, Stockholm

Senaste från Revisionsvärlden