Miljonsmäll för Azets
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Outsourcinggruppen Azets har åkt på en sanktionsavgift på hela 6,5 Mkr på grund av bister i ”nästintill samtliga delar” av penningtvättsregelverket. Beslutet togs i november av Länsstyrelsen i Stockholm, som (tillsammans med länsstyrelserna i Västra Götalands och Skåne län) har ett tillsynsansvar när det gäller de relativt nya lagarna mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Diana Berkusaite, jurist på Länsstyrelsens enhet för tillsyn, uppger till Revisionsvärlden att de beslutade om sanktionsavgift i 17 ärenden under fjolåret och att Azets avgift är den högsta av alla. Länsstyrelsen anser att Azets överträdelser ”i flera väsentliga delar är av synnerligen allvarlig art”.
”Granskningen visar att bolaget brustit i nästintill samtliga delar av penningtvättsregelverket. Bolaget saknar tillräckliga rutiner och riktlinjer för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism … Bedömningen efter genomförd granskning är att bolagets överträdelser av penningtvättsregelverket har medfört en ökad risk för att verksamheten kan bli utnyttjad för penningtvätt och finansiering av terrorism”, skriver Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen granskning av Azets omfattar perioden den 1 juli 2018 till och med den 15 juni 2020, alltså delvis flera år sedan. Kritiken rör bland annat hur Azets arbetade med riskbedömning av kunder, alltså risken att kunderna sysslar med brottslig verksamhet. Det har inte inkommit någon anmälan till Länsstyrelsen mot Azets, att just denna byrå hamnade under lupp är resultatet av ett ”riskbaserat urval”.
”Länsstyrelserna bedriver en riskbaserad tillsyn vilket innebär att de tillsynsobjekt som löper störst risk för att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism tas ut för granskning”, skriver Diana Berkusaite.
Azets har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. Vd June Mejlgaard Jensen påpekar att det inte finns några indikationer på att Azets verkligen har varit involverat i penningtvätt. Hon skriver till Revisionsvärlden att byrån trots detta tar beslutet på allvar och inser att ”vi inte helt levt upp till de regulatoriska förväntningarna”.
”Vi utvärderar vilka ytterligare steg vi behöver ta och är fast beslutna att initiera och genomföra de åtgärder som krävs”, skriver June Mejlgaard Jensen.
Eftersom Azets överklagat till domstol vill hon inte kommentera beslutet ytterligare.
Revisionsvärlden har gått igenom de 17 ärenden i vilka Länsstyrelsen i Stockholm beslutade om sanktionsavgift i fjol. Flera av dessa rör små och medelstora redovisningsbyråer och i dessa fall har sanktionsavgifter på omkring 100 000 kronor beslutats. Dessa byråer har inte överklagat besluten.
Att Azets sanktionsavgift är så hög tycks bero på byråns storlek. Svenska delen av Azets omsätter cirka 350 Mkr/år. Enligt Penningtvättslagen kan sanktionsavgiften för bolag ska vara det högsta av 1) två gånger den vinst som bolaget gjort till följd av överträdelsen (går inte att fastställa för Azets) eller 2) ett belopp motsvarande en miljon euro.
Målnummer hos Förvaltningsrätten i Stockholm är 35468-21. Läs hela Länsstyrelsens beslut här (under fliken Ingripanden mot överträdelser).