McKinsey i amerikansk miljarduppgörelse
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Den amerikanska konsultjätten McKinsey & Company har nått en överenskommelse med 47 delstater i USA för rådgivning när det gäller de omdebatterade läkemedel som kallas opioider. Konsultföretaget har, enligt ett eget pressmeddelande, gått med på att betala nära 600 miljoner USD – cirka 5 miljarder kronor – för att undvika en utdragen rättslig civilprocess.
Purdue Pharma, tillverkaren av läkemedlet OxiContyn som av många anses ha startat opioidkrisen, betalade så sent som under 2020 åtta miljarder USD för sin roll i opioidkrisen, men har tusentals stämningar kvar att hantera. McKinsey var strategisk rådgivare åt Purdue Pharma, och anses på så sätt ha haft ett ansvar.
McKinsey har tidigare bett om ursäkt för sitt agerande, stoppat all rådgivning till opioidtillverkare samt sparkat två tidigare delägare som velat förstöra bevis. Firmans Global Managing Partner Kevin Sneader kommenterar uppgörelsen i ett internt brev till 30 000 medarbetare:
“… ett viktigt steg och ett sätt att ta konsekvenserna av ett kapitel i vår historia som jag inte är stolt över”.
Läkemedelsföretag ökade under 1990-talets slut marknadsföringen av smärtstillande opioider, vilket fick vårdgivare att ordinera dem i högre takt. Mellan 1999 och 2018 beräknas nästan en halv miljoner amerikaner ha dött av överdoser av legala eller illegala smärtstillande medel, enligt US Health Service CDC.
Läs hela brevet från Sneader till personalen.