Mångmiljonavgift för Aspia vid tillsyn mot penningtvätt
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Länsstyrelsen i Stockholms län anser att Aspia ska betala en sanktionsavgift om hela 4 Mkr p.g.a. svagheter i den ”allmänna riskbedömningen”, en del av regelverket mot penningtvätt. Beslutet är daterat den 15 januari 2024. Aspia håller inte med om Länsstyrelsens beslut och utvärderar ett överklagande.
”Vi står fast vid att vi efterlevt, och efterlever, de regulatoriska krav som finns på vår verksamhet. Och återigen, vi delar inte Länsstyrelsens bedömning. Vem som har rätt och vem som har fel är upp till en domstol att bedöma. Utöver det faktum att vi inte delar Länsstyrelsens bedömning ser vi också ett behov för branschen att få mer klarhet i hur lagen och dess krav faktiskt ska tolkas så att vi tillsammans på bästa sätt kan motverka penningtvätt”, säger Aspias marknadschef Pia Törnqvist.
Länsstyrelsens granskning inleddes i maj år 2020 och har förföljt Aspia sedan dess. Vid flera tillfällen under 2020 och 2022 har Länsstyrelsen begärt in ytterligare uppgifter, som Aspia också inkommit med. I slutet av 2023 bestämde Länsstyrelsen att begränsa tillsynsärendet till att endast handla om Aspias ”allmänna riskbedömning”, inte kännedom om de enskilda kunderna (kundkännedom).
I beslutet skriver Länsstyrelsen att det inte framgår om Aspias ”eventuella riskreducerande åtgärder följts upp och utvärderats, det vill säga att bolaget kontrollerat att åtgärderna fungerar och fyller sitt syfte”.
Länsstyrelsen konstaterar att Aspia i sin riskbedömning skattat att den sammantagna risken som ”normal” för att byrån ska utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Detta trots att Aspia inte kunnat visa att man ”identifierat, analyserat och bedömt samtliga riskfaktorer”, var för sig och i kombination.
Länsstyrelsen bedömer “med anledning av det ovan angivna” att byrån saknat förutsättningar att nå slutsatsen om “normal” risk.
Aspias sanktionsavgift på 4 Mkr är den tredje högsta avgiften någon svensk byrå fått – hittills – för brister i arbetet mot penningtvätt. Högst avgift (6,5 Mkr) drabbade outsourcinggruppen Azets redan 2021, se tidigare artikel. På andra plats kommer Accountor, som i fjol fick betala 5 Mkr. Lika hög avgift (5 Mkr) fick Familjens Jurist, Sveriges största juristbyrå år 2022. Azets överklagade sitt beslut till Förvaltningsrätten, men det ändrades inte. Varken Accountor eller Familjens Jurist överklagade sina beslut.
“Efter en noggrann bedömning, baserat på tidigare överklaganden, såg vi inte någon mening i att överklaga beslutet”, skriver Accountors vd Magnus Högvall till Revisionsvärlden.
Länsstyrelserna bedriver tillsyn över flera olika branscher när det gäller penningtvättsregelverket, men redovisningsbyråerna är flest till antalet och majoriteten av alla beslut om sanktionsavgift rör redovisningsbyråer.
Länsstyrelsernas sanktionsavgifter för penningtvättstillsyn kan variera från som lägst 5 000 kronor upp till drygt 11 Mkr (1 miljon euro). Vid valet av avgift ska Länsstyrelsen ta hänsyn till bland annat bolagets storlek, hur allvarlig överträdelsen varit och hur länge den har pågått. Enligt Länsstyrelsen är Aspias överträdelse av penningtvättsregelverket ”synnerligen allvarlig”.
Läs hela beslutet här.
Läs även Revisionsvärldens sammanställning över Länsstyrelsernas tillsyn 2022 och 2023.