“Luanda Leaks” pressar PwC
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Ansvariga PwC-revisorer och rådgivare i flera länder som arbetat för korruptionsanklagade Isabel dos Santos kan bli av med sina bonusar och/eller få sparken. Det framgår av en intervju med PwC-nätverkets ordförande Bob Moritz som The Guardian gjort. Samtidigt rapporterar portugisiska Expresso att chefen för skatt vid PwC i Portugal, Angola och Cap Verde lämnar byrån.
Revisionsjätten har dragit igång en intern utredning för att få klarhet i nätverkets inblandning i den skandal som går under benämningen Luanda Leaks. Kritiken gäller bland annat att PwC skulle ha utfört rådgivningsuppdrag samtidigt som byrån reviderade oljebolaget Sonangol, i vilket Isabel dos Santos under en period var ordförande.
Isabel dos Santos är en av Afrikas rikaste kvinnor och dotter till Angolas tidigare president, Jose Eduardo dos Santos. Efter universitetsstudier i Storbritannien startade hon sin karriär inom Coopers & Lybrand, idag PwC. Hon sägs ha behållit goda relationer med sin tidigare arbetsgivare, som haft rådgivnings-, skatte- eller revisionsuppdrag i minst ett 20-tal av Isabel dos Santos bolag i Malta, Luxemburg, Angola, Portugal och Nederländerna. PwC säger sig nu ha avslutat alla uppdrag för familjen dos Santos.
Isabel dos Santos kontrollerar en bolagsgrupp som enligt The Guardian är värd cirka 2,2 miljarder dollar. Kritiker hävdar att förmögenheten bygger på plundring av landet Angola. Läckta dokument från hennes verksamheter går under benämningen Luanda Leaks.
Isabel dos Santos själv förnekar att hon har gjort något fel. Istället hävdar hon att bolagsgruppen är resultatet av decennier av hårt arbete. Hon kallar anklagelserna en “häxjakt” dirigerad av den nuvarande regimen.
Bob Moritz uppger att han är “chockad och besviken” av det som framkommit i granskning. Moritz säger att Luanda Leaks är det anseende- eller varumärkesmässigt värsta som hänt PwC under hans tid som ordförande.
“Jag vill avvakta utredningen, utan att jäkta. Samtidigt måste vi snabba på och vidta åtgärder för att återfå förtroendet”, säger Bob Moritz till The Guardian.
Fotnot: Luanda Leaks består av 715 000 dokument som The Guardian går i genom tillsammans med 20 andra medier. Utredningen leds av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).