KPMG såg mellan fingrarna när börsbolag begick lagbrott
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Den 23 augusti 2013 klev KPMG-delägaren Åsa Wirén av rollen som påskrivande revisor i börsnoterade liftoperatören Skistar. KPMG hade då varit bolagets revisionsbyrå sedan 2007, och Åsa Wirén huvudansvarig sedan 2012.
Mindre än ett halvår senare kom förklaringen. Den 8 januari 2014 utsågs Åsa Wirén till ny finansdirektör, CFO, på – just det – Skistar. Det var då ett solklart brott mot aktiebolagslagen (ABL), som då föreskrev en karantän om på två år mellan att vara revisor i ett börsbolag till att bli ”ledande befattningshavare” i samma bolag. Det verkar dock varit Skistar snarare än Åsa Wirén som bröt mot lagen, se fotnot.
Sedan 2016 finns motsvarande bestämmelse i stället i Revisorslagen.
”För den som har varit revisor i ett företag av allmänt intresse gäller förbudet till dess att två år har gått sedan han eller hon senast medverkade i revisionsuppdraget”, står att läsa i Revisorslagens 25:e paragraf.
Åsa Wirén avvecklade sina uppdrag under hösten 2013. I Skistar, som har brutet räkenskapsår och byråvald revisor, lämnade hon över till KPMG-kollegan Owe Wallinder. Han blir kortvarig i rollen. I november 2013 skriver han under sin första och sista revisionsberättelse för Skistar och den 14 december presenterade han densamma på årsstämman i Sälen.
På samma stämma väljs EY som ny revisionsbyrå i Skistar. Bolaget gjorde hösten 2013 en revisionsupphandling i vilken KPMG inte kunde delta. Det var olämpligt att Skistar skulle revideras av samma byrå som den tillträdande finansdirektören just var på väg att lämna, i synnerhet då tillträdandet stred mot lagen.
”Inte nog med att Åsa Wirén medverkade till lagbrott, hon agerade också illojalt mot byrån. KPMG tappar ju ett börsnoterat revisionsuppdrag”, säger en källa till Revisionsvärlden.
Inom KPMG finns enligt källan många som anser att saken är pinsam. Under perioden är erfarne revisorn Anders Malmeby både styrelsens ordförande och complianceansvarig på KPMG (Ethics & Independence Partner, en titel han har kvar än idag). Han vill inte låta sig intervjuas om saken. I ställen skriver KPMG:s presskontakt Lina Lindahl skriver i ett mejl att KPMG varken har insikt i eller kan kommentera kunders (i detta fall Skistars) resonemang när de anställer personal eller genomför revisionsupphandlingar.
Försöker ni hävda att ni inte visste varför Åsa Wirén ville avsäga sig Skistar-uppdraget, och varför Skistar gjorde en byråupphandling där ni inte fick vara med?
”KPMG har följt gällande regelverk”, skriver Lina Lindahl.
RV:s källa anser att KPMG hade kunnat agera tuffare mot Åsa Wirén.
”Om Åsa Wirén väljer att bryta mot lagen och sätta karriären framför byrån – fine. Då bör byrån ta avstånd från agerandet i stället för det som skedde, nämligen hjälpa till att dölja det hela, eftersom hon agerat illojalt”, säger källan.
Varför var ni inte tuffare mot Wirén?
”KPMG har hanterat situationen utifrån de förutsättningar vi hade vid givet tillfälle och utifrån då gällande regelverk”, skriver Lina Lindahl.
Genom tillsätta Owe Wallinder för korttidsuppdraget att skriva under byråns sista revisionsberättelse för Skistar verkar KPMG aktivt ha medverkat till mörka ett lagbrott. Utan att vidta åtgärder mot varken den inblandade delägaren eller den inblandade klienten.
”Det stämmer inte. Vi var måna om att kunden skulle få en så god överlämning som möjligt genom att säkerställa kontinuitet i uppdraget”, skriver KPMG.
En fråga som bör ha diskuterats internt i styrelsen är vad som är värst: risken för negativa tidningsrubriker om KPMG tar ställning mot Wiréns/Skistars lagbrott eller risken byrån tar om man sopar under mattan och saken ändå läcker ut. Hur tänkte ni här?
”Vi har inga avsikter att sopa något under mattan. KPMG är måna om att vara transparenta och öppna kring sådant som sker inom organisationen, och så har vi varit även i det här fallet”, skriver KPMG.
Efter KPMG:s årsstämma i december 2013 lämnar Åsa Wirén delägarskapet och KPMG, efter 18 år på byrån. Enligt källan får Wirén även utdelning för detta sitt sista år på KPMG. Hon avregistrerar sig som auktoriserad revisor hos Revisorsinspektionen (då Revisorsnämnden) den 16 december 2013.
RV:s källa anser att KPMG med sitt agerande tog en jätterisk när det gäller anseendet.
”Detta var kort efter HQ-kraschen (KPMG var HQ:s revisor, RV:s anmärkning). KPMG och hela revisionsbranschen var under mediernas lupp. Framför allt Svenska Dagbladet var på krigsstigen”, säger källan.
Chansningen lyckades dock. Ingen har skrivit offentligt om saken, förrän nu.
En intressant sak är att KPMG redan vid Åsa Wiréns Skistar-avhopp hade en skrivelse i delägaravtalet med samma innehåll som dåvarande ABL/nuvarande revisorslagen, alltså två års karantän mellan att man arbetat för ett börsbolag och att man tar jobb i samma bolag.
”Vi hade redan innan 2012 en skrivning i vårt delägaravtal för att säkerställa att gällande regelverk efterföljs. Vi har inte reviderat vårt delägaravtal som en konsekvens av denna händelse”, skriver Lina Lindahl.
I ljuset av detta blir det ännu konstigare att KPMG lät Wirén komma undan med sitt agerande och enligt källan till och med fick utdelning för räkenskapsåret 2012/2013.
Revisorsinspektionens chefsjurist Anders Ahlgren är osäker på hur hög boten skulle bli för den revisor som idag gjorde som Åsa Wirén.
”Eftersom vi inte har haft något liknade fall uppe i Tillsynsnämnden går det inte att säga vilken storlek som nämnden skulle tycka är lämplig”, skriver Anders Ahlgren.
Fotnot 1: Åsa Wirén lämnade Skistar efter två år. Hon är i dag CFO på mediejätten Bonnier Group och har en rad styrelseuppdrag, bland annat på Aspia, Sveriges största redovisningsbyrå. RV har förgäves sökt henne för en kommentar. Vi har heller inte kunnat nå Skistars ordförande Eivor Andersson, som satt i styrelsen när Wirén rekryterades.
”Det här hände sju år tillbaka i tiden och varken Åsa Wirén eller dåvarande VD finns kvar i organisationen”, skriver Skistars IR-chef till RV.
David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq Stockholm säger att börsen ”aldrig kommenterar enskilda ärenden”.
Fotnot 2: ABL:s tidigare förbud mot att revisorer (utan karantän) blir ledande befattningshavare hos revisionsklienter var inte förenad med någon sanktion. Den var skriven med udden riktad mot revisorn och flera revisorer som Revisionsvärlden talat med anser att de i högsta grad var bundna av den. Enligt Revisorsinspektionens chefsjurist Anders Ahlgren riktade sig regeln dock mot bolaget/klienten. Regeringen hade samma syn i propositionen till ny revisorslag. Såhär motiverades att revisorernas karantänsregler skulle föras över från ABL till Revisorslagen:
”De bestämmelser i svensk rätt som syftar till att motverka detta oberoendehot är inte utformade som ett förbud för revisorn att ta anställning i revisionsklienten efter det att revisionsuppdraget har avslutats. Förbudet riktar sig i stället mot revisionsklienten … Regeringen delar utredningens uppfattning att det lämpligaste sättet att genomföra revisorsdirektivet i denna del är att flytta aktiebolagslagens förbud till revisorslagen. Ansvaret för att iaktta förbudet läggs därmed helt och hållet på revisorn. För att reglerna inte ska bli tandlösa krävs det att Revisorsnämnden får möjlighet att besluta om åtgärder gentemot personer som inte längre står under nämndens tillsyn. Om en revisor har tillträtt en befattning i ett annat företag än ett revisionsföretag, har ju han eller hon typiskt sett redan avsagt sig sin auktorisation (godkännande)”, skriver regeringen (Prop. 2015/16:162).
Idag kan Revisorsinspektionen (RI) utdela en administrativ sanktionsavgift (böter) till revisorer som alltför snabbt gått över till revisionsklienter, även om dessa har avsagt sig auktorisationen.
Artikeln är uppdaterad med citat från Skistar.