Internationell inbromsning för Grant Thornton
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Nätverket Grant Thornton International (GTIL) redovisar globala intäkter på över 5,7 miljarder dollar för det brutna räkenskapsår som slutade den 30 september 2020. Detta motsvarar en ökning med 0,6 procent jämfört med 2019 års intäkter, eller 1,6 procent räknat i lokala valutor. Det innebär en inbromsning jämfört med de senaste årens tillväxtsiffror, men trots allt en ökning under ett räkenskapsår som delvis påverkades av coronapandemin.
”Jag är oerhört stolt över den beslutsamhet, smidighet och motståndskraft som Grant Thorntons medlemsbyråer runt om i världen visade när de tacklade (coronakrisens) utmaningar, samtidigt som de ökade stödet till både kunder och varandra”, säger svenske Peter Bodin, vd för Grant Thornton International, i ett pressmeddelande.
Starkast tillväxt redovisas från ett antal tillväxtmarknader som Brasilien (33,4%), Indien (14,8%) och Singapore (19,9%). Men även i Europa redovisas alltjämt tillväxt på många håll. Sverige redovisar 4,6 procent tillväxt, medan flera andra länder växer tvåsiffrigt: Tyskland 11,9 procent, Nederländerna 9,6 procent och Danmark 9,4 procent.
I ett svenskt pressmeddelande säger Anna Johnson, vd för den svenska medlemsbyrån och som också sitter i styrelsen för GTIL, läget läget för den svenska verksamheten var stabilt även för perioden fram till årsskiftet 2020/2021 .
“Trots utmaningar har det sammantaget gått bra för oss. Vi vidtog snabbt åtgärder för att anpassa verksamheten, inte minst våra digitala arbetssätt och genom att stärka vår finansiella beredskap. Därför har vi kunnat bibehålla omsättningsnivån, skapat fortsatt tillväxt och vi har en fortsatt god lönsamhet i Sverige, säger Anna Johnson, vd Grant Thornton i Sverige.
Hon framhåller att kundföretag i vissa branscher har påverkats negativt och kommer att ha det fortsatt tufft in i 2021. Johnson vill lyfta fram alla medarbetare har dragit ett tungt lass under året.
“Utan allas slit hade detta aldrig gått. En stor del av våra medarbetare har i hög grad arbetat på distans sedan i våras. Fokus nu är att tillsammans med kunderna skapa bra förutsättningar för vårens intensiva arbete, inte minst inom hållbarhetsområdet”, säger Anna Johnson.
En marknad som tycks ha backat är USA som står för en tredjedel av nätverkets försäljning. I USA tycks ”felhantering av Covid-19-pandemin ha undertryckt tillväxten mer än på många andra marknader”, skriver Grant Thornton International.
Inga negativa tillväxtsiffror redovisas i pressmeddelandet, men regionen The Americas har som helhet nolltillväxt och flera andra länder i regionen redovisar positiva siffror. Tidigare har GT i USA redovisat en tillväxt på 1 procent för ett räkenskapsår som slutade den 31 juli 2020.
Inte heller några resultatsiffror redovisas i pressmeddelandet men det är sannolikt ingen rolig läsning. Antalet anställda inom nätverket ökade med fyra procent till 58 229 personer, samtidigt som tillväxten alltså var mindre än hälften så stor.