”Hållbarhetsspåret leder fel”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Hållbarbarhetsrapportering är hett och revision av hållbarhetsrapporter ses av många revisionsbyråer som ett framtidsområde. Branschorganisationen FAR har samma syn. Men finansanalytikern och tidigare revisorn Peter Malmqvist anser att auktoriserade revisorer bör hålla sig borta från hållbarhetsområdet.
”Hållbarhetsspåret leder fel”, sa han i samband med lanseringen av boken ”Revision i går, i dag, i morgon”, som gick av stapeln på FAR:s 100-årsdag i fredags.
Malmqvist anser att hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering bör hållas åtskilda bland annat för att hållbarhetsfrågor är ett så brett område.
”Finansiell rapportering handlar trots allt om kronor och ören. Hållbarhet kan vara allt från koldioxidutsläpp till barnarbete, mutor och personalfrågor. Det är rimligt att exempelvis H&M:s hållbarhetsrapport bör därför se helt annorlunda ut än SSAB:s”, säger Peter Malmqvist.
Han påminner om att det tog över 100 år innan de finansiella redovisningsreglerna för börsbolag blev något sånär lika över hela världen. Han tror att det kommer att dröja många är innan bolagens hållbarhetssiffror håller samma kvalitet och jämförbarhet som den finansiella informationen, om det ens går att uppnå. Bland annat därför bör auktoriserade revisorer hålla sig borta från hållbarhetsrevision.
”Hållbarhetsrevision kräver specialistkompetenser som vanliga revisorer knappast har”, säger Peter Malmqvist.
På boklanseringen diskuterades även framtiden för revisionsbranschen. Malmqvist tror att redovisningen i börsens fastighetssektor står inför en svår tid och att kommande kriser riskerar att spilla över på de stora revisionsbyråerna. Jämfört med fastighetssektorns börskurser redovisar bolagen sina fastigheter till alltför höga värden i balansräkningarna, anser Malmqvist.
”Redovisningsreglerna säger att börsbolagen ska värdera sina fastigheter till marknadspris, men hittills har fastighetssektorn inte skrivit ner värdena mer än några procent. Samtidigt har börskurserna gått ned 50 procent, vilket vid en belåningsgrad på 50 procent tyder på att placerarna tror att fastigheterna är värda ungefär 25 procent mindre. Frågan om fastighetsvärden kommer att bli het under de närmaste åren och då kommer även revisorerna att hamna i fokus”, säger Peter Malmqvist.