Grant Thornton ökar vinsten
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Grant Thorntons ökade omsättningen med 2 procent till 1,63 miljarder kronor under det brutna räkenskapsår som slutade den 30 april, en period som alltså påverkats starkt av pandemin.
Rörelseresultatet ökade från 205 till 266 Mkr, och rörelsemarginalen ökade från 13 till 16 procent. Detta trots att debiteringsgraden (de anställdas debiterbara tid/totalt arbetad tid) faktiskt minskade något till 58 procent.
Resultatlyftet kan i stället förklaras med kostnadskontroll. Personalkostnaderna var nästan oförändrade, trots att antalet medarbetare (medeltal) ökade med 17 personer till 1 285 anställda. Tillsammans med omsättningsökningen innebar det att nettoomsättning/anställd ökade marginellt från 1,26 till 1,27 Mkr.
När det gäller affärsområdena särredovisas inga försäljningssiffror, men av uppgifter om andelen anställda inom olika affärsområden kan man sluta sig till att revisionssdelen ökar (i alla fall personalmässigt) och att byrån minskat inom stab/administrativ personal.
Vd Anna Johnson verkar förhållandevis nöjd.
”Under en historiskt utmanande tid har vi omfamnat digitala möjligheter och arbetat tillsammans på nya sätt för att stötta våra kunder, och till och med uppnått viss tillväxt. Inget av allt detta hade varit möjligt utan en extraordinär flexibilitet från alla medarbetare”, säger Anna Johnson i ett pressmeddelande.
Under året har antalet kontor i årsredovisningen minskat från 24 till 22. Både Sandviken och Lindesberg har försvunnit från listan. Enligt presstalespersonen Emma Berggren är de två små kontoren inte längre några officiella kontor gentemot kunder men det finns på båda orterna fortsatt kvar några arbetsplatser för medarbetare.
“Vi räknar dem dock inte som officiella kontor utan de tillhör Örebro respektive Gävle”, skriver hon till Revisionsvärlden. Stockholm, Malmö, Helsingborg och Eskilstuna är orter där man redovisar ett ökat antal medarbetare, medan man minskat personalstyrkan i bland annat Karlstad, Linköping, Västerås och Luleå.
Antalet delägare uppgick vid räkenskapsårets slut till 149 personer. Hela vinsten på 211 Mkr delas ut till moderbolaget, men men det framgår inte hur mycket pengar som slussas vidare till delägarna.
I förra veckan släppte EY ett pressmeddelande om en hybridmodell som innebär att medarbetarna även efter pandemin ska kunna arbeta mycket från hemmet. Grant Thontron är inne på samma spår och kommer att halvera kontorsytan när de i början av 2022 flyttar huvudkontoret till Kungsgatan i Stockholm.
”Även framåt kommer arbetssätt vara en kritisk fråga, hur vill vi samverka i den hybridmiljö vi med all säkerhet går in i? Tajmingen för oss har varit lyckosam, under året fattade vi beslut om flytt av huvudkontoret till nya lokaler som är anpassade till ett mer flexibelt och digitalt arbetssätt, där vi vill skapa en mötesplats med fokus på samverkan”, skriver Anna Johnson i sitt vd-ord.